Що таке вакцинація та чи потрібно це робити від вірусу COVID-19?

14.04.2021 13:13   Опубліковано : Віктор Аверкієв
Джерело: TeNews

Розглянемо це питання на прикладі робіт по вакцинації в КНП ТМР ''Теребовлянській РЦ ПМСД'' у Теребовлянській амбулаторії загальної практики сімейної медицини № 1, що в Тернопільській області, а також спостережень, відчуттів, аналізу та висновків автора даних рядків після вакцинації.

Вакцинація - це простий, безпечний та дієвий спосіб захисту людей від інфекційних захворювань, до того моменту, як вони почнуть із ними контактувати. Імунна система реагує на введену вакцину і виробляє імунітет проти інфекції. Таким чином формується захист проти хвороби. Вакцинація захищає від інфекцій, які можуть призвести до ускладнень, інвалідності і смерті.

Чому потрібно вакцинуватися?

Щоб захистити себе та тих, хто навколо нас. Не всі можуть бути вакциновані, зокрема ті, хто серйозно хворий. Вони залежні від того, хто щеплений.

null

 

null

Медичний директор з медичного обслуговування населення вище вказаного підприємства пані Любов Предик повідомила наступне: «На сьогодні по Теребовлянській ОТГ провакциновано проти коронавірусної хвороби COVID-19 вже 880 мешканців громади. Імунізація населення проводиться відповідно до наказу МОЗ № 3018 від 24.12.2020року( https://moz.gov.ua/uploads/5/28666-dn_213_09_02_2021_dod.pdf ) згідно Дорожньої карти з впровадження вакцини від гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2. На І етапі вакцинація проводилася працівникам медичних закладів, які надають допомогу хворим на ковід, працівникам екстреної медичної допомоги. На ІІ етапі вакцинації імунізація проводилась медичним працівникам первинної ланки, медичним працівникам та персоналу, які надають стаціонарну допомогу, працівникам системи громадського здоров'я, соціальним працівникам та особам старше 80- ти років, а із залишкових доз вакцини - громадські діячі, учасники АТО, священослужителі та деякі інші категорії людей, передбачені Дорожньою картою.

null

 

null

Вакцинація мешканців Теребовлянської ОТГ розпочалася з 6 березня 2021 року. Проводиться попередній запис осіб, що підлягають вакцинації, визначається конкретна дата та година вакцинації. Перед самою вакцинацією кожна людина заповнює власноруч спеціальну форму «Інформована згода та оцінка стану здоров’я особи…», де вказуються, зокрема, наявність чи відсутність алергічних реакцій на різні препарати чи інші впливи, хронічні захворювання, яким хворобами перехворіла людина чи які має в даний час, реакції на інші проведені раніше щеплення тощо(див. фото)».

Продовжила розповідь лікар мобільної бригади з вакцинації Ольга Баран: «Сьогодні ми вакцинуємо людей вакциною Astra Zeneca(прим. авт..: ліцензійний виробник – Індія). Один флакон вакцини розрахований на 10 доз. Відкритий флакон може зберігатися не довше шести годин. Перед вакцинацією проводиться огляд особи, яка бажає вакцинуватися, з’ясовуються протипоказання та попереджається про можливі негативні реакції організму на введену вакцину. Найперше, можливе підвищення температури тіла, біль у м’язах, головний біль, втома, озноб, нудота, хворобливі відчуття, які за декілька днів зникають. Провакцинована особа після вакцинації спостерігається протягом 30хв. медичними працівниками мобільної бригади з імунізації. Надалі про всі зміни в своєму організмі після вакцинації необхідно негайно повідомити свого сімейного лікаря. Другу дозу вакцини людям вводять через 12 тижнів(прим. авт..: через три місяці!). А діти до 18 років не підлягають вакцинації».

null

 

null

Медсестра Світлана Бігус додала: «На момент вакцинації вакцина у нас зберігається в окремо відведеному місці в сумках-холодильниках при температурному режимі від +2° до +8°С та береться звідти безпосередньо перед процедурою».

Від автора.

Пройшовши вакцинацію особисто, хочеться подякувати всім до цього причетним медпрацівникам! Дійсно, все так і було, як перед тим розповіли лікарі, а сама ін’єкція зайняла 2-3 секунди і навіть нічого не було відчутно. Ніяких побічних реакцій організм не видав, все пройшло добре. Проте хочеться звернутися до тих людей, які ще не пройшли вакцинації та розповсюджують плітки про нібито шкідливість вакцин і т.п., подібне часто взяте з Інтернету чи, з так званого, інформаційного ресурсу «одна баба сказала». Довіряйте більше нашим лікарям, вони ж у цей час всесвітньої пандемії ходять по лезу ножа, не інакше. Невже ви думаєте, що лікарі хочуть комусь нашкодити? Це ж абсурдно. Також пропоную дружню пораду: запитайте у людей, своїх знайомих, близьких, родичів, які вилікувались від Covid-19, а також від родичів померлих від цієї хвороби чи потрібна вакцинація. От вже лише після того судіть та вирішуйте, що робити з власним здоров’ям і не радьте іншим різних небилиць. Тож, браття й сестри, молімося, щоб Господь кожному з нас послав Благодать та захистив від усіх хвороб, інших негараздів. Але в той же час бережімося та бережімо ближніх своїх навколо, адже недарма є давня приказка народна – «Береженого і Бог береже».

null

 

null

Віктор Аверкієв, фото автора


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews