Змінено механізм призначення житлових субсидій. З 1 травня вони виплачуються готівкою.

04.05.2021 08:24   Опубліковано : Новини України
Джерело: CvNews

З метою посилення принципу реалізації адресності надання житлової субсидії населенню постановою Кабінету Міністрів України від 14 квітня 2021р. внесено низку істотних змін щодо порядку призначення зазначеної державної допомоги.

Зокрема, якщо впродовж декілька років поспіль документи на предмет призначення житлових субсидій в структурні підрозділи органів соціального захисту населення подали домогосподарства, які звертаються за її призначенням вперше, а домогосподарствам, які вже користувались субсидією, в разі відсутності змін, які впливають на надання житлової субсидії, вона продовжувалась автоматично (без звернення), то з 1 травня 2021р. призначення житлової субсидії здійснюватиметься лише після подання нової заяви про призначення субсидії і декларації про доходи та витрати сім’ї заявника.

Слід звернути увагу, що житлова субсидія особам, які звернулися за її призначенням впродовж травня – вересня, буде призначатися з травня. Такий підхід дасть можливість уникнути черг та в зручний для заявника час попередньо записавшись на прийом подати відповідні документи в структурні підрозділи органів соціального захисту населення або ЦНАП.

Відповідно до внесених змін до Положення про призначення житлових субсидій житлова субсидія не призначається якщо: – протягом року перед зверненням за призначенням субсидії будь-хто із складу домогосподарства або член сім’ї особи із складу домогосподарства купив земельну ділянку, квартиру (будинок), інше нерухоме майно, транспортний засіб (механізм), цінні папери та інші фінансові інструменти, віртуальні активи, будівельні матеріали, інші товари довгострокового вжитку на суму, яка на дату проведення операції перевищувала 50 тис. грн.; – на дату призначення житлової субсидії має на депозитному банківському рахунку (рахунках) кошти, загальна сума яких перевищує 25-кратний розмір прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб станом на 1 січня року, з якого призначається субсидія, тобто 56750 грн. (25 х 2270грн.); – протягом року перед зверненням за призначенням житлової субсидії здійснив операції з купівлі іноземної валюти (готівкової чи безготівкової), а також банківських металів на суму, що перевищує 50 тис. грн.; – хтось із повнолітніх членів сім’ї не навчався, не працював і не мав офіційного статусу безробітного та за інформацією податкових органів та Пенсійного фонду України не мав жодних доходів, що враховуються при призначенні субсидії або мав середньомісячний дохід, що не перевищував розмір мінімальної заробітної плати.

Читайте також

На Буковині листоноша привласнила майже 60 тисяч гривень субсидій
Як буковинці зможуть розрахуватися за комірне?
Субсидії на Буковині отримують понад 50 тисяч домогосподарств

Також субсидію не призначать, якщо за особу не сплачено хоча б мінімальну суму єдиного внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування; – перебування претендентів на призначення житлової субсидії за кордоном сукупно понад 60 днів. При цьому до 60-денного періоду перебування за кордоном не включаються дні службового відрядження, лікування, навчання, що підтверджується документально; – є заборгованість з оплати житлово-комунальних послуг понад 3 місяці на суму, що перевищує 340грн.; – субсидіант не повернув надміру виплачену суму житлової субсидії за попередні періоди її отримання; – будь-хто зі складу домогосподарства або член родини має у власності транспортний засіб, з дати випуску якого минуло менше 5 років (крім мопеда та причепа). Не беруться до уваги транспортні засоби одержані безоплатно або на пільгових умовах.

Відповідно до внесених змін з 1 травня поточного року житлові субсидії не будуть призначатись за рішенням комісії, що були утворені при виконавчих органах місцевого самоврядування, а на загальних підставах. Якщо до внесених змін, структурні підрозділи органів соціального захисту населення при розгляді документів на призначення житлової субсидії, враховуючи житлово-побутові умови проживання, складну ситуацію, що склалась в конкретній сім’ї, як виняток, за рішенням комісії призначали житлову субсидію такій сім’ї, то в постанові уряду така норма відсутня. Крім вищезазначених змін, внесено зміни щодо способу виплати житлової субсидії.

З 1.05.2021р. житлова субсидія виплачуватиметься у грошовій готівковій формі. На даний час в департаменті праці та соціального захисту населення Чернівецької міської ради на обліку перебуває 12619 домогосподарств-отримувачів житлової субсидії.


Читайте більше на CvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews