Буковинські вишивки кінця ХІХ століття представили у Чернівецькій ОДА

18.05.2021 15:20   Опубліковано : Новини України
Джерело: CvNews

Візерунки кінця ХІХ століття, створені унікальними старовинними техніками, представили у Чернівецькій обласній державній адміністрації. Їх експонували на виставці-презентації мистецьких проєктів за альбомом «Взори вишивок домашнього промислу на Буковині» Еріка Кольбенгаєра, що був виданий 1912 року. 

Захід присвятили Всесвітньому дню вишиванки, який цьогоріч відзначатимуть 20 травня. 

- Цю виставку презентували наші майстрині, які натхненно працюють над збереженням автентики вишивки, що притаманна нашому краю. Традицію почав розвивати ще збирач буковинських старожитностей Ерік Кольбенгаєр. У результаті маємо виставку унікальних робіт, які передають красу та неповторність вишивки краю, – сказав голова Чернівецької обласної державної адміністрації Сергій Осачук. 

Ця виставка-презентація – ідея буковинської майстрині та громадської діячки Одарки Кучерявої. Вона втілювала її в життя разом із командою однодумців.

 

- Сьогодні тут представлено два мистецькі проєкти – вишивальний і видавничий. Їх історія почалася з того, що я успадкувала унікальне раритетне видання 1912 року – книгу Еріка Кольбенгаєра. Оскільки вишивка і рукоділля – справа всього мого життя, то я вирішила разом із іншими буковинськими майстринями відтворити частину сторінок книги на полотнах. Ми вивчили старовинні шви, дотримувалися колористики й створили всі роботи із 75 сторінок альбому, – сказала ініціаторка проєту Одарка Кучерява. 

75 сторінок ожили на полотнах завдяки плідній роботі талановитих буковинських майстрів. Серед них Олена Ясінська, яка власноруч відтворила 3 сторінки видання. 

«Мені подобається у вишивці колористика гірських регіонів Буковини. Тому я обрала саме 3 сторінки із візерунками, що були притаманні Вижниччині та Путильщині. Такими техніками вишивала вперше. Це не ті способи, до яких ми звикли, вони складніші, проте цікавіші й мають унікальний дизайн», – зазначила Олена Ясінська. 

Побачити візерунки, які  австрійський промисловець Кольбенгаєр понад 30 років збирав у всіх куточках Буковини, можна буде до 20 травня на 3 поверсі ОДА.


Читайте більше на CvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews