Прямий репортаж з лісу на околицях Теребовлі та з території Підгорянського монастиря

09.06.2021 10:13   Опубліковано : Віктор Аверкієв
Джерело: TeNews

Мандрівка до лісу планувалась по гриби, але їх не було, тож знімались ліс та краєвиди з гори, на якій стоїть здавна Підгорянський монастир і він сам.

Південно-західна околиця Теребовлі, що на Тернопільщині, оточена горбами, покритими лісом. От ранком 8 червня 2021 року вирішилося перевірити чи є вже гриби, адже минулого року були в той час. Проте, зайшовши до лісу, грибами навіть не пахло, не було запаху характерного для цього відпару. Все ж ліс буяв зеленню та різноголосими співами птахів. Тому напрям проліг до Підгорянського монастиря, звідти чудові краєвиди та й природа там, що треба. Дорогою траплялися якісь, як у нас кажуть, «псячки» лише жовтого та білого кольору, а їстівних грибів ні одного. Можливо вони вже десь і є, в якихось «замоскворіччях» чи там в «Санта де Різдв’янах», але тут нічого поки що немає.  Зате пташки ранком витьохкували на всю, мимоволі ставалося й просто заслуховувалося. Серед квітів траплялися якісь біленькі з родини лілейних, «Іван та Марія», зацвіли суниці. А коли ноги ступили на територію монастиря, то повністю вище колін погрузли в трави-мурави, які були вкриті рясно ранковою росою.

Із заходу виднілись села Малів, Підгора, ближче – Семенів і частково з півдня Зеленче в долині ріки Серет, яка повністю закривалась заростями верб. Решта долини красувалась зеленими й акуратно обробленими людьми широкополими ланами. А на самім крайнім заході, майже на обрії, трішки проглядались навіть деякі будівлі села Застіноче. Піднебесся ж також було заповнене і не лише хмарами, а й птахами, їх голосами та голосами голосистих сільських когутів. Але файно було! Так файно було, так файно, неначе у раю! Хотілося стояти та стояти, вбирати кожною клітиною ту красу, відчувати душею й серцем який цей світ все таки прекрасний. Всі негаразди та турботи повсякдення кудись гайнули, ніби канули у прірву. Тут ще запахи увірвались без стуку й заполонили ту всю красу ніби якоюсь чарівною амброзією із казок. То пахли дикорослі злакові трави та лаванда із пурпуровими чи то бузковими квітами. Глип униз на ноги, а мешти мокрісінькі від роси, навіть не помітилось, коли те сталося. Що ж, нагадались наші пращури та сучасні настанови щодо ходіння босоніж. Але де ж то, в якій місцині, можна те здійснити безпечно нині? Ото мешти шнурівками докупи та через плече, потім по траві та лаванді босоніж. Відчуваєш себе, ніби першопрохідцем чи там піонером-дослідником невідомих земель, а чи й чумаком. Ото дожились, міркується далі, просте ходіння босоніж видається чимось незвичним. Але все таки воно особливе за відчуттями! Той ранок видався теплим і ноги в росі почувалися комфортно й не хотілося знову взуватись. Відразу по шкірі пробігли ніби мурахи, мов маленькі розряди електрики, а ще ж від трав йшли незбагненні запахи. Ті відчуття в ногах, вже взутих, не зникали ще десь зо дві години. І, йдучи додому великим лісом, мимоволі ще й ще хотілося зняти взуття й ще та ще пройтися по росяних ранкових травах.

Та в лісі все інше, ніж будь де. Он і калабаня якась незвична, а ген невеличкий павук сплів величезну сітку-пастку для інших комах між двома деревами на значній відстані, так на метрів п’ять. Траплялись багато мурашників, у яких мурахи трудяться безперервно. Ось і знак, кимось здавна почеплений на гіляку - порожня пластикова пляшка, біля нього йде крута стежина вниз, в напрямку дому. Проте на дорозі ще є бівуачне місце, зроблене добрими людьми ще напевно років з 20 тому. Приємно і дивно трохи, що цього разу місце не засмічене зовсім, тож можна відпочити декілька хвилин, розпрямити хребет горілиць на одній з лавочок. Очі споглядають увись крон дерев, потім самі закриваються й приходять ті приємні, можна мовити, релаксичні миттєвості, проведені ранком.

У господарів видно вже зацвіла троянда чайна, далі бузина цвіте, червоні польові маки, а он під вишнею причаївся й гриб якийсь. Та то ж печериця садова, але вже старезна. Отже, все таки один їстівний гриб був знайдений того дня. Але діло, як ви зрозуміли, не в грибах, правда ж?

null

 

null

 

null

 

null

Більше фото можна переглянути ТУТ.

Віктор Аверкієв, фото та відео автора


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews