Наталія Рівненська

Наталія Рівненська

журналіст, редактор, теле-радіоведуча, RvNews

У Рівному зареєстрували Національний рекорд України (ФОТО)

11.06.2021 19:18   Автор : Наталія Рівненська
Джерело: RvNews
Сьогодні в Літературному музеї Уласа Самчука відбулася незвичайна подія - реєстрація Національного рекорду України – «Найбільша кількість вишитих вручну літер та знаків – 540 542 – у текстах 24-ох рукотворних книг».
 
null
 

 
Рекорд встановила рівненська майстриня народної творчості, письменниця, журналістка, авторка бренду «Креативна книга» - Олена Медведєва, яка вишила всі ці твори однією голкою!
 
null
 
 
Рекорд мисткиня присвятила 30-ти річчю Незалежності України.
 
Модераторкою дійства була Наталія Демедюк ( Natalya Demedyuk ) - керівниця Медіа-Центру «Третя столиця», журналістка, телерадіоведуча, письменниця.
 
null
 
 
Розпочалося свято із чарівної гри студента 3-го курсу Рівненського музичного фахового коледжу РДГУ, композитора, піаніста – Назара Власюка ( Nazar Vlasiuk ).
 
Привітати пані Олену прийшло чимало поважних гостей.
 
Першим своє слово сказав Віктор Мазаний – лавреат літературних премій імені Уласа Самчука та Пантелеймона Куліша, письменник, заслужений журналіст України, доцент кафедри теорії і практики журналістської творчості Рівненського МЕГУ, дослідник творчості Уласа Самчука. Він зазначив, що Олена Медведєва – людина світової слави, вона єдина в світі вишиває літери. І назвав це явище ниткографією вишитого слова.
 
Віктор Степанович вважає, що майстриня своєю працею з’єднує різні світи воєдино. Її творчість – на сьогодні, на завжди, на віки. Також Віктор Мазаний ініціював подання творчого доробку мисткині на здобуття Національної премії імені Тараса Шевченка.
 
null
 
 
У продовження своє слово сказала рекордсменка Книги рекордів України – Олена Медведєва. Вона представила гостям свої витвори мистецтва – вишивані книги: «Лісову пісню» Л. Українки, Євангелії, «Народну пісню» І. Франка, «Кобзар» Т. Шевченка, «Я поцілую мальву у щоку» Л. Костенко та мініатюри вагою менше 100 грамів. Також пані Олена продемонструвала гостям ту ж саму єдину голку, якою створила всі свої книги і назвала її серцем своїх рук.
 
Майстриня зазначила, що 2021 рік – особливий. Адже це рік 150-річчя від дня народження Лесі Українки, 440-річчя Острозької Біблії, 460-річчя Пересопницького Єванегелія.
 
Кульмінацією заходу був виступ Лани Вєтрової - керівниці Національного реєстру рекордів України. Вона вручила пані Олені сертифікат та побажала мати якомога більше своїх послідовників. Також пані Лана зазначила, що вони ведуть переговори із суддями Книги рекордів Гіннеса стосовно внесення туди досягнень Олени Медведєвої. Судді не можуть зрозуміти як можна вишивати книги…
 
Лана Вєтрова висловила подяку та подарувала Книгу рекордів України 2021 року Тамарі Ульянівні Тимощук - меценатці реєстрації Рекорду пані Олени, депутатці Рівненської міської ради.
 
null
 
 
Ще одну Книгу рекордів та щирі слова захоплення від Лани Вєтрової отримала Марійка Колеснік – юна авторка двох книг.
 
Продовжив вітати Олену Медведєву міський голова Рівного – Олександр Третяк.
 
null
 
 
Він зазначив, що ми – велика нація. В нас є генії у різних сферах. Олександр Віталійович сказав, що ми як місто пишаємось Оленою Медведєвою та її Рекордом.
 
Також він закликав всіх максимально допомагати майстрині популяризувати її вишивку. Голова міста підтримав ініціативу подання творчого доробку мисткині на здобуття Національної премії імені Тараса Шевченка.
 
Своє вітальне слово сказав Олександр Булига – директор Рівненського обласного краєзнавчого музею. Він вважає символічним те, що рекорд пані Олені вручають саме у стінах Літературного музею Уласа Самчука. Письменник прославив свою рідну Волинь у геніальних творах, а Олена Медведєва – у своїх рукотворних книгах.
 
Ірина Баковецька – голова Рівненської обласної організації Національної спілки письменників України, заступниця директора Рівненського обласного центру народної творчості привітала пані Олену та зазначила, що майстриня багатовекторна особистість, яка вміє донести творчість до найменших читачів. Пані Ірина також назвала Олену Медведєву промоутером у напрямку вишивки серед освітян та працівників культури області. Побажала визнання в своєму рідному місті. Закликала до створення осередку для книг пані Олени.
 
null
 
 
Привітала майстриню й заступниця директора Рівненського обласного краєзнавчого музею Тетяна Самсонюк , зауваживши, що Олена Медведєва вселила у неї оптимізм та позитив, стала душею Літературного музею Уласа Самчука.
 
Під кінець свята пані Олена зазначила, що на жаль в цей важливий день її діти далеко ( Анастасия Медведева , Андрій Медведєв), але у неї є талановиті юні друзі – дівчатка Марійка Колеснік та Надійка Коркош ( Olena Korkosh ), які прийшли привітати майстриню.
 
Надійка Коркош назвала Олену Медведєву чарівницею, книги якої розповідають їй про красу, добро, мудрість, любов. Дівчинка побажала пані Олені йти вперед і взяти нову вершину.
А Марійка Колеснік привітавши майстриню сказала, що вона рада бути поруч з нею в цей день і вдячна Богу, що він їх познайомив. А відзнака – це доказ того, що Олена Медведєва цілеспрямована й дуже талановита.
 
null
 
 
У свою чергу пані Олена розповіла історію знайомства із незвичайними дівчатками.
Завершилося свято неперевершеною фортепіанною грою Назара Власюка ( Oksana Vlasiuk ).
Усім присутнім спасибі за участь у реєстрації Національного рекорду України!
 
null
 
 
null
 
 
завідувачка сектору "Літературний музей Уласа Самчука"
Рівненського обласного краєзнавчого музею
 

Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews