Пам'ять жертв депортацій буковинців до Сибіру вшанують у Чернівцях

12.06.2021 21:40   Опубліковано : Новини України
Джерело: CvNews

Біля Хреста скорботи на кладовищі по вулиці Зеленій 14 червня об 11.00 вшанують пам’ять земляків, що стали жертвами злочинного комуністичного режиму.

Траурний мітинг та молебень до 80-х роковин масових депортацій буковинців до Сибіру відбудуться за ініціативи ГО «Товариство політв’язнів та репресованих» та за підтримки місцевої влади.

Довідка
На території Чернівецької області в 40-х роках минулого століття проживало 1553 сім’ї колишніх активних членів «нерадянських політпартій» з кількістю членів сімей 5115 осіб. Після чисток 1940 року нашого краю від «класово-ворожих» та «соціально-небезпечних елементів» на початку 1941 року перед каральними органами було поставлене завдання – вивезти за межі області всіх неблагонадійних. Депортації проходили у два етапи – перший відбувся 23 травня, другий – 13 червня. Основна маса депортованих у травні була з Садгірського, Чернівецького, Глибоцького та Сторожинецького районів. Тільки у період передвоєнної «совєтизації» у нашому краї було репресовано і депортовано за облікованими архівними матеріалами майже 11 тис. громадян.


Читайте більше на CvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews