Від старту ринку землі на Буковині за місяць продали 27 гектарів

30.07.2021 17:12   Опубліковано : Новини України
Джерело: CvNews

30 липня виповнюється 30 днів старту ринку землі. Міністр аграрної політики та продовольства Роман Лещенко зазначає, що ринок землі сьогодні повноцінно функціонує – він прозорий, дієвий і кожен може реалізувати своє право розпоряджатися землею: продати, передати в спадок, здавати в оренду чи самому господарювати на цій землі. За 30 днів було укладено 2901 угоду.

- Тобто, лише 1 із 2 000 власників землі розпорядилися нею: продав чи подарував, – наголошує Міністр Лещенко.

Загальна площа проданих ділянок, щодо яких зареєстровано правочини, склала 5324 га, а сума угод склала 210 млн гривень.

- Тобто, за перший місяць ринку землі середня ціна за український гектар складає 40 тисяч гривень. Наразі найбільше землі придбали у Полтавській, Тернопільській та Кіровоградській областях. Але географія продажів — по всій країні!, – інформує Роман Лещенко.

 

Анатолій Мірошниченко, перший заступник Голови Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру, зазначає, що Держгеокадастр виконав усі завдання, пов’язані із забезпеченням належного функціонування ринку земель сільськогосподарського призначення.

- У перші дні функціонування ринку спостерігався певний ажіотаж, пов’язаний із необхідністю надання нотаріусам доступу до відомостей Державного земельного кадастру з метою перевірки встановлених законом обмежень по набуттю земель сільгосппризначення «в одні руки», кількість звернень нотаріусів становила біля тисячі на день. Ця ситуація була очікуваною, і Держгеокадастром спільно з ДП «Центр Державного земельного кадастру» було розроблено спрощений (електронний) отримання доступу, а також залучено до опрацювання заявок нотаріусів додаткових працівників, спільно з Міністерством юстиції України та Нотаріальною палатою України проведено відповідну роз’яснювальну роботу, – пояснює він.

За словами Мірошниченка це дозволило оперативно опрацьовувати заяви у строк, що в більшості випадків не перевищував робочого дня.

З 1 липня до Держгеокадастру із заявами надати доступ до відомостей Державного земельного кадастру звернулись 4288 нотаріусів, які подали 4806 заяв. З них погоджено 4242 заяви, відмовлено – 558.

Він наголошує, що моніторинг земель засвідчив відсутність ажіотажу на ринку земель сільськогосподарського призначення, а також відсутність істотної зміни динаміки ринку в порівнянні із періодом до 1 липня 2021 року.

 

 


Читайте більше на CvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews