У Чернівцях сьогодні стартує фольклорний фестиваль «Буковинські зустрічі»

21.08.2021 14:10   Опубліковано : Новини України
Джерело: CvNews

Чернівецька область 21 та 22 серпня прийматиме українську частину ХХХІІ Міжнародного фольклорного фестивалю «Буковинські зустрічі».

На свято народної пісні, музики й танцю завітають відомі колективи з Польщі «Stanowinie», «Juterzenka» та Румунії – «Flori de Bukovina», «Piatra Soimului». Своїми виступами також дивуватимуть художні колективи з різних куточків буковинського краю.

Фестиваль розпочнеться о 15:00 урочистостями біля входу до міської ратуші. З 15:30 до 17.30 колективи-учасники презентуватимуть своє мистецтво на локаціях біля:

  • Головного управління Пенсійного фонду України (вул. О. Кобилянської, 1);
  • Центру румунської культури ім. Євдоксія Гурмузакі (вул. О. Кобилянської, 9);
  • Чернівецького обласного краєзнавчого музею (вул. О. Кобилянської, 28);
  • Чернівецького обласного товариства польської культури ім. Адама Міцкевича (вул. О. Кобилянської, 36).

Святковий день завершиться видовищно-театралізованим дійством «Люблю тебе Буковино, люблю твої люде…», що триватиме з 19:00 до 22:00 у Центральному парку культури і відпочинку імені Тараса Шевченка Чернівців. Участь у дійстві візьмуть гості фестивалю та понад 30 колективів із Чернівецької області.

22 серпня гості з Польщі – колектив «Stanowinie» – із концертною програмою відвідають село Стара Красношора Красноїльської територіальної громади. Румунські колективи «Flori de Bukovina», «Piatra Soimului» та польська «Juterzenka» візьмуть участь у регіональному фестивалі «Заспівай, родино» в смт Лужани Мамаївської громади, а згодом презентують свою велику концертну програму в будинку культури Неполоковецької громади.

Організатори заходу – Чернівецька обласна державна адміністрація, управління культури Чернівецької облдержадміністрації, Чернівецька міська рада, управління культури Чернівецької міської ради, Буковинський центр культури і мистецтва.

Довідково

Міжнародний фольклорний фестиваль «Буковинські зустрічі» був заснований у 1990 році в містах Ястров’є та Піла (Польща). Ідея його створення заполонила серця двох творчих людей – професора слов’янської філології Варшавського університету, чернівчанина за походженням Казімєжа Фелешка та етнографа з польського міста Піла Збігнєва Ковальського, який сьогодні є директором фестивалю. До проведення Міжнародного фольклорного фестивалю «Буковинські зустрічі» Чернівецька область приєдналася у 1999 році.

Основна мета заходу – збереження та презентація народних традицій Буковини в середовищах переселенців з нашого краю у Польщі, Румунії та Угорщині. Згідно цієї мети, «Буковинські зустрічі» тривають від травня до жовтня у цих країнах та в Україні.

Фестиваль покликаний гуртувати народи у збереженні, відродженні та популяризації традицій багатогранної культурної спадщини нашого краю. І все це завдяки небайдужим талановитим людям, яких об’єднує буковинське коріння.

 

 

 

Читайте більше на CvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews