Новини Тернопільщини

Новини Тернопільщини

блогер, оглядач, журналіст, TeNews

Барвистий світ виставок національного заповідника «Замки Тернопілля»

07.09.2021 10:40   Автор : Новини Тернопільщини
Джерело: TeNews

Виставкова діяльність займає одне з провідних місць в роботі Національного заповідника «Замки Тернопілля». Тільки в Збаразькому замку діє понад тридцять виставкових залів із стаціонарними виставками. Разом з тим, періодично проходять тимчасові виставки.

Так, протягом цього року уже відбувся ряд виставок. Серед них: персональна виставка робіт заслуженого художника України Євгена Удіна. Тернопільська земля небезпідставно пишається заслугами Євгена Удіна – славетного художника, самобутнього митця, що удостоївся звання Заслуженого художника України. Творчість Євгена Удіна завжди несподівана, яскрава, вона нагадує своєрідне віконце у світ, де багато сонця, добра і краси. У виставкових залах Збаразького замку експонувалося 50 робіт, на яких відображені пейзажі великих і малих міст України.

Читайте також

На віртуальну виставку «Конституція України: від гетьмана до президента» запрошує Тернопільська наукова бібліотека
У музеї національно-визвольної боротьби Тернопільщини відкрили виставку «100 перемог» України до Дня Конституції
Виставка живої легенди з діаспори їде в Тернопіль

У березні 2021 року в Збаразькому замку відбулося відкриття виставки «Зооморфія в кераміці». Скульптури були створені під час ІV Міжнародного фестивалю гончарів «Не святі горшки ліплять». У зв’язку із карантинними заходами фестиваль проходив в онлайн-режимі. Протягом трьох днів на офіційній сторінці у фейсбук відбувались покази відеороликів з розкриттям теми фестивалю «Зооморфія в кераміці». Учасниками ІV Міжнародного фестивалю гончарів стали ремісники та художники з різних куточків України та світу.

Не менш цікавою і оригінальною виявилася виставка робіт студентів та викладачів Теребовлянського фахового коледжу культури і мистецтв «Метаморфоза Вкраїнського духу», яка діяла в квітні місяці у Збаразькому замку.

Справжнім шедевром можна назвати авторську виставку робіт талановитої художниці Олесі Гудими «Більше ніж квіти». Творчий доробок пані Олесі налічує близько тисячі картин. Загалом твори художниці можна зарахувати до інтуїтивної форми живопису – тієї, що йде за серцем, спонтанно, не базуючись на вже винайдених техніках і законах. Праці мисткині зберігаються в приватних колекціях поціновувачів мистецтва в Україні та закордоном.

Цікавою та барвистою виявилася виставка заслуженої майстрині народної творчості, засновниці й керівниці жіночого мистецького гурту «Палітра» Тетяни Балбус – «Моя квітуча Україна». Тетяна Балбус – заслужений майстер народної творчості України, доцент кафедри мистецьких дисциплін та методик їх навчання Кременецького обласного гуманітарно-педагогічного інституту ім. Тараса Шевченка. Поряд з педагогічною діяльністю працює творчо в різних галузях образотворчого мистецтва (декоративний живопис, розпис, колаж, аплікація, текстильні писанки, декоративні пляшки тощо). Організовує виставки творчих робіт учасників мистецьких гуртів, студентів та школярів в м. Кременці та за його межами.

У червні місяці в Збаразькому замку відбулася презентація та виставка IV Всеукраїнської програми Мистецької резиденції ім. Назарія Войтовича – «Нова людська натура». Це щорічна Всеукраїнска програма для митців, під час якої створюють проєкти на певну тематику. За 4 роки в резиденції працювали 33 митці, серед них – учасники зі Словаччини, Німеччини та Америки. Заснована Мистецька резиденція ім. Назарія Войтовича у 2017 на честь наймолодшого Героя Небесної сотні, який загинув у лютому 2014 року. Мистецька резиденція це інституція заснована Збаразькою міською громадою на базі проєкту котрий народився на честь Героя Небесної Сотні. Мисткиня з Києва Альона Кузнєцьова презентувала скульптури з кераміки. Одну зі скульптур Альона назвала на честь завідувача Мистецької резиденції Юрія Войтовича. Ще одна учасниця Мистецької резиденції – художниця Світлана Аграновська, намалювала портрети жителів села Травневе. У проєкті говориться про трансформації: злиття з природою, пошук себе у системах, відчуження та глибинні переживання нових станів на фоні глобального цифровізованого світу. Проєкти резиденції тісно пов'язані з локальним компонентом, що вкотре став лабораторією для досліджень.

Надзвичайно цікавою виявилася виставка робіт художниці Ольги Зозулі «Рідні Стежини». Художниця створює пейзажі, зображає квіти й сюжетні композиції. Змішує почуття та фарби. Родзинка пані Ольги – твори створені на палітрі. Роботи привертають увагу позитивною енергією, фактурними мазками, яскравими кольорами та їх сміливим поєднанням. Живописні полотна кременецької художниці є відображенням її самої та її світобачення. Працює авторка в техніці олійного живопису. Манера виконання наповнює роботи сукупністю нібито випадкових плям чи мазків, які утворюють абсолютно зрозумілі та близькі сучасному глядачеві образи.

Барвистою гамою кольорів та різноманітністю сюжетів вражають роботи архітектора Віталія Залуцького, що в даний час презентуються у виставковій залі Збаразького замку. На виставці представлено живопис та графіку. У своєму творчому доробку автор передає любов до рідного краю.

Виставкова робота Національного заповідника є важливою формою комунікації в музейному просторі, завдяки якій заповідник реалізовує свою соціальну місію. Комунікація відбувається на різних рівнях і охоплює широкий інформаційних простір й тому є особливо ефективною для популяризації музею, налагодження нових контактів, збільшення кількості відвідувачів та здійснення нових музейних проєктів.

Зоряна Мазуранчик, молодший науковий співробітник НЗ «Замки Тернопілля

null
 

 

null
 

 

null
 

 

null
 

 


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews