У Чернівцях відкрили сквер Дня Вишиванки на Соборній площі

18.11.2023 08:20   Опубліковано : Іванна Капустянська
Джерело: CvNews

Вартість робіт склала понад 10 мільйонів гривень.

У сквері оновили освітлення та замінили лавиці. Також облаштували дитячий майданчик та велодоріжки, а на авторських ліхтарях є QR-коди з інформацією про вишиванки. Гроші на роботи надали меценати.

Про це на прес-підході 17 листопада повідомив міський голова Роман Клічук.

Місце, де раніше стояв пам'ятник радянському солдату, інтегрували у сквер. Ділянку озеленили й проклали там велодоріжку. 

За словами Клічука, сквер вирішили оновити після знесення пам'ятника радянському солдату. У сквері відновили зонування, яке тут було в Австро-Угорський період.

"Ми відтворили сквер в такій формі, в якій він був ще за Австро-Угорський період. Всі ці доріжки вони були такі і раніше".

null
Фото Суспільне

Патерни для світильників розробили спільно зі співзасновницею Всесвітнього дня вишиванки Лесею Воронюк. Патерни трафаретні – так світло зі світильника відбивалося на хіднику.

Навесні у сквері планують висадити кущі та додати озеленення.

"Під час реставрації було знесення всіх дерев в аварійному стані, замість цього висадили 19 дерев. В самому центрі вирішили висадити бук, який є символом нашого краю", — каже Клічук.

null
Фото Суспільне

 У сквері є зона для відпочинку дітей – для цього облаштували майданчик.

Також у сквері облаштували парковку для велосипедистів. Наразі неподалік скверу монтують зупинку громадського транспорту. Також поруч зі сквером облаштовують зупинку громадського транспорту. За 3 тижні планують встановити світлову конструкцію у формі вишитої стрічки, її ще не встигли виготовити.

Навесні біля одного із виходів зі скверу з боку вулиці Гакмана планують встановити пам'ятник буковинському композиторові Володимиру Івасюку. Пам'ятник встановлять пізніше, коли накопичать гроші на нього, оскільки підрядник назвав вищу ціну, ніж планували.

 

null
Фото Суспільне

 Джерело: Суспільне

За проєктом, у сквері встановили авторські ліхтарі зі взорами вишиванок. На них є QR-коди, за якими можна прочитати про вишивку певного регіону.


Читайте більше на CvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews