Франківський Новинар

Франківський Новинар

журналіст, блогер, політолог

Поради, як зберегти здоров’я волосся взимку

19.12.2023 21:12   Автор : Франківський Новинар
Джерело: ГазетаМісто

Настали холоди. Через морозне сухе повiтря стан волосся змiнюється: воно стає ламким, втрачає блиск i насиченiсть кольору. То стирчать дибки пiсля головного убору, то перетворюються на сiно, то випадає. З усiм цим можна впоратися i ми розповiмо, як саме, iнформує Ukr.Media.

Чому взимку волоссю потрiбен особливий догляд?

Частiше сушимо волоссям феном. Якщо влiтку можна вибiгти на вулицю з вологими локонами i дозволити теплому вiтру їх досушити, то взимку ризикувати не варто.

Носимо шапки та шарфи. Верхнiй одяг створює ефект тертя, лусочки кутикули пiднiмаються, волосся починає шаруватися i виглядає тьмяним. Крiм того, шапка здавлює голову, судини звужуються, кровообiг уповiльнюється, порушується приплив поживних речовин до волосяних цибулин. Якщо це триває довго, волосся слабшає i починає випадати.

Перепади температури. На вулицi морозно та волого, а в примiщеннi — сухе повiтря вiд опалення, обiгрiвачiв та кондицiонерiв. Волосся знаходиться в постiйному стресi i не встигає адаптуватися пiд температуру. На цьому моментi може з’явитися лупа, тому що шкiра голови не зорiєнтується, скiльки треба видiлити шкiрного сала.

Нестача вологи. Волосся труться одне про одне, накопичуючи статичну електрику. Волога перешкоджає цьому, але у сухому зимовому повiтрi її мало. Тому волосся електризується, пушиться i стовбурчиться в рiзнi сторони, не стаючи при цьому об’ємними.

Як допомогти волоссю пережити зиму?

У зимову пору року волоссю i так несолодко живеться через мороз i сухе повiтря в примiщеннях. Це все призводить до їх пересихання, ламкостi, втрати блиску та еластичностi. Тому важливо берегти локони взимку, щоб зберегти їхнє здоров’я та красу. А про хитрощi, якi допоможуть не розпрощатися з зачiскою до весни, зараз розповiмо.

Мийте волосся рiдше. Намагайтеся мити волосся якомога рiдше, двiчi-тричi на тиждень. Таким чином ви менше їх травмуєте та захистите вiд надмiрного висихання. Якщо вашi локони схильнi до жирностi i вимагають частiшого очищення, то намагайтеся використовувати шампунь тiльки на шкiрi голови та коренях, залишаючи довжину волосся недоторканою. Змивати засiб потрiбно ретельно, але не надто довго.

Вiдмовтеся вiд гарячої води. Мийте голову лише теплою водою. Не використовуйте гарячу воду, тому що вона висушує шкiру, стимулює вироблення шкiрного сала, робить пасма ламкими i тьмяними. Переконайтеся, що волосся добре намокли: дозвольте водi стiкати по ньому не менше хвилини i тiльки потiм наносьте шампунь. Це дозволить волосяним фолiкулам вiдкритися i краще вбирати зволожуючi засоби.

Не забувайте про маски для волосся. Правильний догляд за волоссям взимку включає обов’язкове використання поживних та зволожуючих масок один-два рази на тиждень. Це продукт глибокої дiї, який зволожує, живить, вiдновлює та захищає. Вiн запобiгає пошкодженню i випаданню, чудово змiцнює, змушує локони сяяти. Пам’ятайте, що якщо ви використовуєте маску, кондицiонер наноситься пiсля неї. Тому послiдовнiсть використання засобiв така: шампунь + маска + кондицiонер. I не трiть волосся рушником — акуратно промокнiть тканиною з бавовни.

Користуйтеся приладами для гарячого укладання якомога рiдше. Утримайтеся вiд зайвого використання фена, випрямляча, електрощипцiв. Дозвольте волоссю висохнути самостiйно, м’яко витираючи його рушником. Якщо вам все ж таки необхiдно використовувати фен, то тримайте його на максимально можливiй вiдстанi вiд волосся або використовуйте прохолодне повiтря, якщо ваша модель девайсу це дозволяє.

Розчiсуйтесь акуратнiше. Розчiсування допомагає розплутати волосся та масажує шкiру голови. А ще в процесi можна перенести природнi захиснi олiї вiд коренiв до кiнчикiв пасм. Коли волосся сохне через морозне повiтря, це важливо. Щоправда, для людей з жирним волоссям це швидше мiнус — голова може стати сальною.

Розчiсуватися сто разiв на день дерматологи не рекомендують. Це тiльки шкодить шевелюрi. Берiть у руки гребiнець, тiльки коли хочете укласти локони. На зиму для цього радять придбати гребiнь з широкими зубчиками, тому що вiн дбайливiший за щiтку. Водiть їм по волоссю акуратно, не висмикуючи волоски i притримуючи пасма бiля корiння. До речi, якщо волосся постiйно електризується, краще вибрати дерев’яний гребiнь, на вiдмiну вiд пластикового, вiн не створює статичну електрику.

У гайдах iз зимового догляду за волоссям часто радять не розчiсувати вологе волосся. У такому станi вони тендiтнiшi i легше ламаються. Але Американська асоцiацiя дерматологiв радить врахувати свiй тип волосся: пряме волосся краще розчiсувати сухим, а кучеряве — вологим.

Купуйте зволожувач повiтря. Так, вологе повiтря може зробити волосся бiльш кучерявим, проте якщо ви живете в будинку з центральним опаленням, то, швидше за все, повiтря у вашiй квартирi досить сухе. Щоб допомогти локонам пережити зиму, вмикайте зволожувач. Плюсiв багато: дихається легше, волосся та шкiра перестає висихати, можна додати ароматичнi ефiрнi олiї для розслаблення.

Менше нервуйте i добре харчуйтеся. Наука довела: волосся може випадати вiд стресу. А зима — це не лише снiг та довгоочiкувана вiдпустка. Це ще й передноворiчна запара на роботi, важкi пiдйоми вранцi та метушливi забiги за подарунками. Впоратися зi стресом допоможуть дихальнi технiки, арт-терапiя та регулярне збалансоване харчування. До речi, повноцiнне приймання їжi допомагає волоссю: для зростання їм потрiбнi бiлок, цинк, залiзо, селен та вiтамiн D.

 


Читайте більше на IfNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: ГазетаМісто