Іванна Капустянська

Іванна Капустянська

Редактор, оглядач

«Проект»: Путін репресував за шість років більше людей, ніж Брежнєв і Хрущов

22.02.2024 19:26   Автор : Іванна Капустянська
Джерело: LvNews

Число людей, засуджених у Росії за політичними статтями, лише в останній президентський термін Володимира Путіна перевищило показники СРСР часів Микити Хрущова і Леоніда Брежнєва, пише російське видання «Проект», стверджуючи, що прямих репресій у Росії за останні шість років зазнали близько 116 тисяч осіб (без урахування статей про опір співробітникам поліції або порушення обмежень, запроваджених у зв’язку з COVID-19).

Йдеться про людей, які зазнали кримінального чи адміністративного переслідування за статтями, які «Проект» характеризує як політичні чи репресивні. За кримінальними статтями про екстремізм, виправдання тероризму, про так звані фейки і дискредитацію армії переслідування за період з 2018 по лютий 2024 року зазнали, за підрахунками «Проекту», 5613 осіб. «А якщо додати до цього тих, хто ще й відмовився воювати в Україні, а також звинувачених у держзраді, шпигунстві тощо, то вийде цифра 11 442», – пише видання. Близько 100 тисяч осіб зазнали адміністративного переслідування, зокрема за статтями про участь у неузгоджених акціях.

Журналісти зазначили, що за часів Хрущова і Брежнєва, які правили в СРСР у другій половині 1950-х – на початку 1980-х років, за статтями про «антирадянську агітацію» і «поширення інформації, яка ганьбить радянський лад», засудили менше людей, ніж за останній шестирічний термін Путіна.

У випадку з Хрущовим журналісти обрали шестирічний період з 1956 по 1961 рік, на нього припало 4883 випадки застосування репресій. У Брежнєва обрали 1968-1973 роки, «Проект» нарахував 1057 репресованих.

У своєму дослідженні «Проект» зазначає, що за радянських часів більше людей ставили на профілактичний облік, кількість таких людей можна порівняти з кількістю оштрафованих за участь у мітингах. «Незгодних, як і за СРСР, відраховують із університетів, звільняють із роботи, видавлюють із країни, а тих, хто не хоче їхати, – змушують публічно вибачатися і присягатися у вірності владі. Однак підрахувати, скільки людей пройшло через такий вид репресій, на практиці неможливо», – зазначає видання.

Автори дослідження, присвяченого померлому в колонії Олексію Навальному («Проект» говорить про його смерть як про вбивство), також наводять докладну статистику числа притягнутих до відповідальності за різними кримінальними й адміністративними статтями. По багатьох із них репресії посилилися після російського повномасштабного вторгнення в Україну.

Зокрема, різко зросла кількість людей, яких звинувачують у тероризмі. Якщо у 2021 році таких справ було 31, то 2023-го вже 111, а кожен п’ятий обвинувачений був українцем.

Також у рази зросла кількість випадків дезертирства або залишення військовими своїх частин. Різко зросла і кількість засуджених за статтями про заклики до екстремізму або виправдання тероризму, причому саме «виправдання тероризму» залишається, за підрахунками «Проекту», головним інструментом воєнної цензури – за цією статтею противників війни притягають до відповідальності частіше, ніж за статтею про так звані фейки про армію.


Читайте більше на LvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews