Пісочин: яскраве поселення, про яке розповість Мій Харків

29.02.2024 22:18   Опубліковано : Новини Рівненщини
Джерело: RvNews

Пісочин – велике селище міського типу за 15 км від Харкова. Це місце відоме багатьом, хто їздить трасою Київ-Харків. Пісочин є крайнім великим селищем перед в'їздом до нашого міста. Мій Харків розповідає про історію Пісочина, його сучасність та основні пам'ятки, які тут можна подивитися.

Історія Пісочина: скіфи та Курязька колонія

Пісочин розташований на березі річки Уди на Полтавській шосе. Свою назву селище отримало завдяки річці Пісочній, на притоці якої він спочатку знаходився. Сьогодні річка практично повністю висохла.

null

Точний час виникнення Пісочина невідомий. На території Пісочину було знайдено залишки стародавніх поселень, датованих приблизно 3 століттям до н.е. Селище стоїть на місці поселення скіфських племен. Тут був Пісочинський скіфський могильник.

1926 року в Пісочині відкрили знамениту Курязьку дитячу колонію імені Максима Горького. Тут розпочинав свою педагогічну діяльність Антон Макаренко. Макаренко керував колонією, і вона працювала до 1930 року.

null

Сьогодні Пісочин є сучасним розвиненим селищем. Тут багато новобудов. Великий забудовник КДСК збудував тут мікрорайон «Мобіль» із нових будинків. Так, наприклад, на набережній річки Уди стоїть 17-поверховий житловий будинок «Маяк». Ще один цікавий новобуд Пісочина-ЖК PesochinSky. Щороку у мікрорайоні здаються в експлуатацію нові будинки. На районі працює торговельний центр «Мобіль».

null

Що подивитись в Пісочині

Як ми вже вказували вище, у Пісочині знаходиться знаменита Курязька дитяча колонія, де викладав знаменитий педагог Антон Макаренко. У Пісочині ви знайдете дві старовинні церкви. Храм Василя Великого було зведено у 1823 році і вважається пам'яткою архітектури. Церква цегляна, до храму добудовано дві бічні межі: ліву – на честь Іверської ікони Богоматері, праву – на честь апостолів Петра та Павла.

Ще один цікавий храм – каплиця Миколи Мирлікійського, збудована у 2013 році. Також у Пісочині можна подивитися дачу купця Рижова, побудовану наприкінці 19 століття.

У Пісочині працює санаторій «Гай». Тут лікують захворювання серцево-судинної системи, опорно-рухового апарату, проводять реабілітацію після інсульту та інфаркту.


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews