Новини України

Новини України

блогер, оглядач, журналіст, TeNews

Безпека за безцінь: як чернівецькі фірми-самозванці виграють тендери з пожежної безпеки у школах і лікарнях

03.04.2024 00:02   Автор : Новини України
Джерело: CvNews

Пожежна безпека закладів освіти і охорони здоров’я – під загрозою через ймовірно неякісне виконання послуг. Десятки копійчаних тендерів на послуги із пожежної безпеки по всій Україні виграють чернівецькі фірми, які належать одному власнику. А щодо якості протипожежних послуг питання залишаються відкритими.

Про це СтопКору повідомили борці з корупцією з Чернівців.

Що дешевше, то вигідніше. Ймовірно, саме такою логікою керуються підприємці, які спеціально занижують ціну, аби лише виграти потрібний тендер, не замислюючись про наслідки, що можуть виникнути через неякісні послуги із вогнезахисту.

Загалом ціна питання з вогнезахисної обробки дерев’яних конструкцій виступає чи не одним з основних показників. Адже чим адекватніша ціна, тим, логічніше, виконавець робіт якісно зробить свою справу.

У цьому бізнесі підприємці поділяються на два типи:

Ті, хто розуміє важливість проведення протипожежних заходів. Тоді замовник рахує гроші і хоче, щоб роботи були зроблені максимально правильно.

І ті, хто оперує тільки ціною, і якщо є пропозиція на меншу суму, він візьме тільки її і буде керуватися тим, що роботи будуть виконані коректно.

А ще серед цих типажів окремим унікальним видом є ті, хто просто виграють тендери і нічого не роблять.

Серед типажів, які спеціально занижують ціну і потім ще й нічого не роблять, є один з чернівецьких підприємців Андрій Литвинюк, про якого варто поговорити. За кілька років він виграв не одну сотню тендерів з пожежного забезпечення, однак чи не економить він на людській безпеці?

Хоча, до слова, сама ж держава дозволила пану Литвинюку нехтувати правилами людської, а почасти і дитячої безпеки. Адже нещодавно для фірм, які займаються вогнезахистом, скасували обов’язкову сертифікацію при виробництві вогнезахисних матеріалів. Тому всі відчули "волю дій", адже ніхто не контролює як і що виробляється.

Тобто підприємці дозволяють використовувати ті матеріали, які по суті не володіють потрібними властивостями вогнезахисту, що заявлені в рекламних і навіть дозвільних документах на них. Особливо це стосується просочувальних матеріалів для деревини, а особливо тих, що випускалися за радянськими нормами.

Яскравим прикладом нехтування правилами є використання вогнебіозахисного засобу "Суміші просочувальні для поверхневої вогнебіозахисної обробки деревини "Пожзабезпечення Л-1" та "Пожзабезпечення Л-2", який був затверджений генеральним директором ПП "Пожзабезпечення Л" "05" жовтня 2020 р. Так, саме Андрієм Литвинюком.

Сам же Литвинюк Андрій Орестович є власником не лише ПП "ПОЖЗАБЕЗПЕЧЕННЯ Л", а й ТОВ "Зевс ЛМ", ПП "ЛИТВИНЮК".

ТОВ "Зевс ЛМ" зареєстровано 18.09.2006 року. У 2022-2023 роках на фірмі працював один працівник, але фірма стала учасником 168 закупівель, переможцем у 108 закупівлях на суму 4,47 млн грн і підписала 105 договорів на суму 4,44 млн грн. У 2023 році ТОВ "Зевс ЛМ" взяло участь у 6 тендерах і перемогло в них на суму 133 555,00 грн.

Фото скріншот

ПП "ЛИТВИНЮК" зареєстровано 30.10.2020 року. У 2023 році на фірмі працювали три працівники. Учасник у 406 закупівлях, переможець у 238 закупівлях на суму 11,45 млн грн, підписано 230 договорів на суму 11,25 млн грн. У 2023 році брали участь у 40 тендерах, а перемогли у 15-ти на суму 2433449,50 грн.

Фото скріншот

ПП "ПОЖЗАБЕЗПЕЧЕННЯ Л" зареєстровано 05.09.2018 року. У 2023 році на фірмі працювали три працівники. Учасник у 558 закупівлях, переможець у 383 закупівлях на суму 16,01 млн грн, підписано 377 договорів на суму 15,72 млн грн. У 2023 році брали участь у 39 тендерах, а перемогли у 15-ти на суму 1699216,44 грн.

null
Фото скріншот

До слова, лише у 2023 році вищезазначені фірми виграли 36 тендерів на 4 266 220,94 грн. Нічогенька сума.

А тепер щодо якості робіт.

Наведемо невеличкий приклад. У одному з тендерів на суму 84 400 грн комунального закладу професійно-технічної освіти "Київський професійний коледж інформаційних технологій та поліграфії" ПП "ПОЖЗАБЕЗПЕЧЕННЯ Л", яке належить Литвинюку, перемогло з пропозицією аномально низької ціни 28799 грн, що становить 18,00 грн за кв. м. 

null

Водночас при укладанні прямого договору від 16.10.2023 р. з Ліцеєм №18 Деснянського району м. Київ на 77000 грн. вартість обробляння 1 кв.м становить 51,33 грн – у три рази більше!

null
Фото скріншот

А ось ще один чудовий приклад. Тендер, оголошений Сектором освіти Первомайської районної державної адміністрації на 654 932,00 грн "Фарбування та скління (45442000-7 Нанесення захисного покриття (Обробка засобами вогнезахисту дерев’яних елементів горищних покриттів закладів освіти Первомайського району Миколаївської області))", який виграла фірма ПП "ПОЖЗАБЕЗПЕЧЕННЯ Л" з пропозицією аномально низької ціни 292 978,00 грн без ПДВ. Тобто вартість вогнезахисту 1 кв. м становить лише 28,70 грн.

null
Фото скріншот

Відчуваєте різницю? Яка якість виконання робіт при такій ціні?

Йдемо далі. Фірми Андрія Литвинюка беруть участь чи не у всіх профільних тендерах, де може занизити ціну на матеріали чи послуги. Якої якості буде робота? А почасти тендери оголошують школи, дитячі садочки, геріатричні пансіонати, лікарні тощо.

У Чернівцях таких закладів, які уклали договір із ПП "Литвинюк", ПП "ПОЖЗАБЕЗПЕЧЕННЯ Л" чи ТОВ "Зевс", чимало.

Найбільше тендерів Литвинюк виграв саме в Управління Чернівецької міськради, а там ланцюжком – ліцеї та садочки у Чернівцях, "Укренерго", а в області – лише до прикладу – Вижницька спеціалізована школа-інтернат, Дитячий оздоровчий табір "Водограй", навіть ОКУ "Чернівецький обласний госпіталь ветеранів війни" та інші. І знову та сама аномально низька ціна.

null
Фото скріншот

Суми тендерів – не більше десятка тисяч гривень, що і свідчить про низькі ціни на виконання робіт. У свою чергу освітні заклади та медичні установи повинні бути якісно забезпечені пожежобезпекою, але тут щось пішло не так, чи-то заклади вирішили зекономити на безпеці.

Що цікаво, по інших областях фірми Литвинюка також виграли тендери. Такі ж заклади освіти і медичні установи, вартість послуг просто вражає: від 2 тисяч до 10 тисяч. Це при тому, що адекватна ціна на ринку таких послуг дещо вища, в середньому до 40 тисяч гривень за встановлення системи сигналізації та ін.

null
Фото скріншот

 


Читайте більше на CvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews