Альона Чорна

Альона Чорна

журналістка, регіональна представниця Інституту масової інформації в Чернівецькій області

Непомітні для донорів: як відсутність міжнародної підтримки впливає на роботу чернівецьких редакцій

25.06.2024 14:41   Автор : Альона Чорна
Джерело: CvNews

Попри те, що на календарі літо, потужностей сонячної енергетики не вистачає, щоб компенсувати втрачене через російську агресію безперебійне електропостачання. Медійники знову намагаються підлаштовуватися під графіки відключень, та з щоденним зменшенням лімітів це стає все нереальніше. Запастися достатньою кількістю автономними засобами енергетики теж не всім під силу.

Шанси отримати грантову допомогу від міжнародних партнерів ніби й однакові для всіх, та, у підсумку, чернівецькі редакції фактично не отримують ні очікуваної підтримки, ні надії на те, коли можна її чекати. Зважаючи на кількість планових та аварійних відключень розумієш, що такими темпами вже навіть до осені наявні автономні системи не справлятимуться навантаженнями. 

Висвітлюючи ж оперативні події в області та країні, медійники не мають можливості зупинитися на кілька годин й просто чекати кращих часів зі світлом. Наявні засоби енергетики, які придбали редакції, теж потребують профілактики й відпочинку. А замінити їх нічим. Знову чекати на черговий міжнародний проєкт й знову отримати на своє прохання тишу – вже не варіант. Робота має бути якісною, а читачі й глядачі мають отримувати актуальну інформацію. І для цього зараз особливо дуже потрібна підтримка міжнародних партнерів. 

Директор телеканалу ТВА Вадим Пелех розповідає, що наявні автономні засоби енергетики потребують обслуговування та профілактики. І чим більше відключень, тим гостріше постає це питання. Зокрема, під час вимкнення електроенергії із перебоями важко справлятися джерелу безперебійного живлення (UPS) . Він вимикається, а потім знову починає працювати, через що трапляються перерви у мовленні, які телеканал не може передбачити. Також від віключень страждає й сигнал радіо, яке знаходиться у Новодністровську. “Техніці потрібна профілактика, а зробити її неможливо, оскільки у нас немає чітких графіків відключень. До того ж, така профілактика виконується не в Чернівцях, а інших містах. Залишитися на кілька днів повністю без упса ми не можемо. Звісно, UPS можна купити, але на все не вистачає ресурсу, до того ж неодноразово донори пропонують свою підтримку у цей важкий час. Та як тільки подаємо заявку  – фідбеку нема і коли нам слід чекати підтримки, також невідомо”, – зауважує Вадим Пелех.

За словами директора ТВА, через збої в електропостачанні, у роботі телеканалу можуть тимчасово зникнути позначки до пам’ятних днів і поновлювати їх часто доводиться часто серед ночі. А через відсутність пам’ятних позначок Нацрада може зафіксувати порушення в роботі телеканалі.

 

Одна з численних новин про відключення електроенергії.  Скриншот новини телеканалу TVA

Олександр Юхимець, головний редактор медійної платформи "Шпальта" зауважує, що міжнародні партнери давно звертають  менше уваги  на редакції у західних регіонах/

“Ми неодноразово подаємося на різні грантові проєкти, особливо сильно потребуємо підтримки з автономними засобами енергетики. Та на наші заявки донори не звертають увагу. Хоча ми давно й доволі гучно про себе заявили як своїми матеріалами, так, зокрема, участю у різних європейських проєктах. Ми одне з небагатьох, як мінімум, у Чернівцях, якісних видань, про які варто дбати та зберегти, що дуже важко зробити у час війни. Ми дуже потребуємо автономних джерел енергії, а зараз ще й починаються активні відключення світла. Що буде восени і взимку, важко передбачити. Враховуючи той факт, що з початку року наше видання стало набагато мультимедійнішим, ми дуже залежні, щоб продукувати більше відео, з яких робимо контент для соцмереж. Мультимедійна складова є нашою великою перевагою, підтвердженням чому є довіра наших читачів та глядачів. Тож, нам дуже потрібна електроенергія та інтернет, без цього нам буде вкрай важко якісно працювати”, – розповідає Олександр Юхимець.                                

Одна з щоденних новин про графіки відключень електроенергії.  Скриншот новини з медіаплатформи “Шпальта”

Директор радіостанції “Буковинська хвиля 100.0 FM” Олег Сірман розповідає, що редакція спробувала вирішити самостійно питання із забезпеченням джерелом живлення, однак ресурсів на необхідну техніку не вистачає.

“Наприкінці 2022 року ми придбали генератор потужністю 3,2 кВт. Цього вистачає, аби забезпечити електропостачанням обладнання. Проте цього замало для  повноцінної роботи радіостанції, аби забезпечити освітлення та обігріти приміщення. Взимку ведучі мусять працювати у верхньому одязі та рукавицях. Для повноцінної роботи потрібні додаткові джерела живлення, щоб пережити осінньо-зимовий період. Є необхідність придбання ще одного генератора та додаткових упсів для обладнання. Це потрібно, щоб сигнал Буковинської Хвилі був безперебійним. Наразі дозволити собі придбання додаткових джерел живлення фінансової можливості не маємо”, - зазначає Олег Сірман. 

Головний редактор CvNew Ігор Кравців  каже, що для  CvNews, як і для будь якого інформаційного порталу, вкрай важливою є оперативність у роботі.

“Дуже часто трапляються події, про які треба розповісти одразу ж. Утім з поверненням відключень електроенергії почастішали кількагодинні затримки із публікацією важливих новин. Це означає, що наш читач вчасно не дізнається про речі, котрі його турбують. Скажімо, відсутність газо чи водопостачання, автомобільну аварію чи пожежу, попередження поліції, атаку дронів тощо. Ми знаємо, що з часом відключення лише почастішають. Враховуючи те, що наша редакція наразі не має достатньої кількості автономних джерел енергії, повноцінна робота сайту неможлива. Нам  дуже потрібна грантова підтримка”, – резюмує Ігор Кравців. 

 

Скриншот новинної стрічки інформаційного потралу CvNews

Головний редактор інформаційного сайту "Район-інфо" Андрій Романцов лаконічно коментує ситуацію із енергозабезпеченням.

“Чекати більше немає можливості. Хоч і надія була, заявки подавав неодноразово. Фідбеку нема. Тож, власним коштом та за підтримки деяких друзів придбав генератор й сучасну фото/відео камеру. Плануємо розвивати видання навіть за таких важких часів”, - каже він.

Ситуація з електропостачанням у Чернівецькій області стає гіршою з кожним днем. Протягом доби електроенергію вимикають по 4-5 разів. Загалом в офісах та будинках буковинців світло відсутнє в середньому 8-9 годин на добу.  Взимку ця ситуація стане ще гіршою, а якісно працювати редакціям потрібно щодня. Навіть у вихідні. Читачі й глядачі очікують завжди на оперативність, професіоналізм та свободу слова. Тож, видання мають втриматися на високому рівні, і в цьому їм надзвичайно потрібна підтримка міжнародних партнерів, для яких демократія та свобода слова є пріоритетними  у роботі та розвитку суспільства. 

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО ”Інститут масової інформації” та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

 


Читайте більше на CvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews