Депутатам у Чернівцях дозволили їздити у відрядження без погодження міського голови

27.06.2024 18:06   Опубліковано : Іванна Капустянська
Джерело: CvNews

Депутатам Чернівецької міськради дозволили їздити у відрядження без погодження міського голови – вони можуть це робити за місцем роботи. Це рішення на сесії підтримали 24 депутати, дев'ятеро – не голосували. Суспільне Чернівці розповідає, на яких умовах депутати зможуть виїжджати за кордон та чому юристи міськради рекомендували не підтримувати це рішення.

Раніше для відряджень депутати мали отримати дозвіл міського голови. Депутатка від фракції "Народний контроль" Світлана Каглянчук, яка подала проєкт рішення, розповіла Суспільному, що це обмежувало пересування депутатів, пише "Суспільне".

"Депутати мають й основне місце своєї роботи, тому мета поїздок може бути різною. До робочих обов'язків голова міськради нічого не має, але ухвалює рішення, відпускати депутатів чи ні – це трохи неправильно. Попереднє рішення нас дуже обмежувало в пересуваннях. Колеги жалілися, що мають важливі справи, але не можуть виїхати", – каже Каглянчук.

На яких умовах депутати можуть їздити за кордон
Тепер депутати можуть їздити за кордон за основним місцем роботи й погодження на це отримувати від секретаря міськради. Водночас мають за три дні до закордонного відрядження письмово повідомити секретаря про мету виїзду, куди та на скільки їде, а також надати документ з підписом керівника установи чи організації, в якій працює.

Якщо ж відрядження стосується депутатських повноважень, то депутат повинен буде, як і раніше, отримати на це погодження мера – поїздка відбувається згідно з його розпорядженням.

Відрядження оплачують самі депутати або сторона, яка їх приймає. Також депутат несе відповідальність за дотримання строків та порядок перетину держкордону.

Юристи міськради рекомендували не підтримувати це рішення, бо воно не узгоджене із законодавством, розповів на сесії начальник юридичного управління міськради Сергій Венгринюк. Каже, міськрада не має повноважень, щоб встановлювати роботодавцям умови щодо документів про закордонні відрядження працівників, які є депутатами.

"Якщо йдеться про відрядження чи робочі поїздки в інтересах якогось підприємства, то міська рада не видає жодних розпоряджень. Це не стосується нашого порядку й ми не можемо регламентувати порядок видачі розпорядчих документів для їхніх працівників, бо це і так врегульовано законодавством", – каже Венгринюк.

За його словами, зараз в країні обмежені умови виїзду за кордон для депутатів. Водночас міськрада має право відправляти їх у службове відрядження, якщо йдеться про залучення інвестицій, розвиток культури чи освіти або організації гуманітарної допомоги. У цих випадках міськрада може видавати розпорядження про відрядження.

"Якщо говорити про наказ роботодавця за основним місцем роботи, то він не може стосуватися інтересів Чернівецької територіальної громади. Та чи прикордонна служба пропустить депутата – невідомо", – каже Венгринюк.

Водночас депутат від фракції "Рідне місто" Василь Продан доручив юридичному управлінню надіслати запити до інших міських рад в обласних центрах, щоб дізнатися, на яких умовах їхні депутати виїжджають за кордон.


Читайте більше на CvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews