На Львівщині розпочали реставрацію фресок у костелі святого Варфоломія

10.07.2024 09:54   Опубліковано : Іванна Капустянська
Джерело: LvNews

У місті Дрогобич, що на Львівщині, приступають до реставрації фресок у костелі святого Варфоломія. За часів СРСР багато фресок пофарбували вапном.

Про реставрацію дізнавалося Суспільне.

"Він є одним з найстаріших храмів не лише Дрогобича, а й усієї України. Історія цього храму розпочинається з XIV століття. Костел є фундацією короля Владислава Ягайла", — розповів настоятель храму отець Мирослав Лех.

У часи Радянського Союзу храм закрили. У цьому приміщенні планували облаштувати музей історії та атеїзму. Відтак, фахівці польського інституту "Полоніка" збираються відновити фрески.

"У зв’язку з тими перебудовами, які вони тут планували, більшість фресок з XVIII століття були замальовані звичайним вапном, піском і цементом. Наша співпраця з "Полонікою" відбулася декілька років тому, коли постав цей інститут. І ми звернулися до них з таким проханням, щоби вони нам допомогли провести реставраційні роботи. Вони відбуватимуться поетапно: спочатку створять проєкт реставраційних робіт, а потім визначать етапи реставрації. Треба вичистити це вапно, пісок і цемент", — каже отець Мирослав Лех.

Костел святого Варфоломія — пам’ятка архітектури національного значення. За словами директорки місцевого туристично-інформаційного центру Ольги Бунди, це популярне місце серед туристів, які відвідують Дрогобич.

"Костел реставрують не вперше, бо були руйнування, були війни. Дуже костел постраждав під час Другої світової війни і потім — за радянських часів, коли знищили цінні вітражі, коли повністю знищили внутрішнє оздоблення", — розповідає Ольга Бунда.

Реставрацію мають проводити українські майстри спільно з фахівцями польського інституту "Полоніка". Зокрема, відновлюватимуть старовинні розписи. Наразі тривають дослідження. Роботи має профінансувати міністерство культури Польщі.


Читайте більше на LvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews