Законопроєкт про 3-й та 4-й енергоблок ХАЕС викликав запитання у Антикорупційного комітету ВРУ

16.07.2024 15:46   Опубліковано : Новини Рівненщини
Джерело: RvNews
Про це повідомив член комітету ВРУ з питань антикорупційної політики, народний депутат від Рівненщини Роман Іванісов:
 
"Сьогодні на засіданні Комітет Верховної Ради України з питань антикорупційної політики розглядали законопроект №11146 «Про розміщення, проектування та будівництво енергоблоків №3 та №4 Хмельницької атомної електричної станції». Він викликав дуже палке обговорення членів комітету.
Рішення комітету було запропоновано наступне: визнати таким, що містить корупціогенні фактори і не відповідає антикорупційному законодавству.
 
Як пояснила голова комітету Анастасія Радіна, мова йде про відсутність чіткої інформації, чому Україна має встановлювати саме ці типи реакторів (ВВЕР-1000) і відсутність конкурентної процедури вибору типу реактора, а відповідно - невідображеність цього в техніко-економічній документації.
В залі засідань лунало багато думок з цього приводу. Хтось з колег пояснював придбання Україною саме такого типу тим, що більшість запчастин цього реактору розроблялося в Україні і ми маємо достатню кількість фахових інженерів для їхнього обслуговування, і під це нам дають безвідсотковий кредит. Хтось наполягав на тому, що добудова реакторів – це довгострокова перспектива, а думати про альтернативні джерела енергетики потрібно вже сьогодні. Інші колеги розповіли, що 3 і 4 енергоблоки вже на певний відсоток готові саме для зазначеного в законопроекті реактора, тому швидше добудувати їх, ніж починати з нуля за іншою технологією.
 
При всій повазі до колег, але ми не є експертами в енергетиці. І для прийняття важливого для країни рішення самим правильним було б спочатку заслухати на засіданні комітету фахівця з Міністерства енергетики, якого ми, до речі, запрошували, але ніхто так і не прийшов і не підключився.
Тому я проголосував проти запропонованого проекту рішення.
 
Бо сьогодні на дворі температура б’є всі рекорди і без світла нема від спеки спасіння.
Бо в багатоповерхівках за відсутності світла, ще й немає води.
 
Бо нам максимально потрібна електроенергія на прифронтових територіях.
 
Бо та енергія, яку сьогодні ми маємо по 2 години вдень і 2 години вночі практично не вирішує проблеми.
 
Люди чекають від нас швидких рішень, але приймати їх потрібно на підставі фахових обґрунтувань, а не просто заради процесу. Можливо, добудова енергоблоків в такий спосіб – це частина певного плану профільного міністерства й інакше не можна, але для нас це поки що залишається невідомим".
 

Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews