Ділянки поблизу люків на вулиці Кармелюка у Чернівцях відремонтували не за гарантією після капремонту

31.07.2024 12:27   Опубліковано : Іванна Капустянська
Джерело: CvNews

У Чернівцях на частині вулиці Кармелюка підняли люки, що просіли, та відремонтували ділянки дороги навколо них. Ці роботи у межах гарантійного терміну мала виконувати компанія, яка три роки тому зробила тут капітальний ремонт.

Суспільне Чернівці розповідає, чому ділянки ремонтувало інше підприємство та хто оплачуватиме ремонт.

Компанія "Євродор" капітально ремонтувала ділянку вулиці Кармелюка впродовж 2020-2021 років. Ремонт вартував понад 47 мільйонів гривень, на нього є десятирічна гарантія. Про це у відповідь на запит Суспільного повідомили у департаменті інфраструктури та благоустрою.

Керівник компанії Даніель Асланян каже, цьогоріч люки почали просідати через гнилі колодязі. Вони їх не замінювали, оскільки це не було прописано у тендері. За словами Асланяна, фірма не взялась виконувати гарантійні роботи, оскільки з нею повністю не розрахувались.

"Якщо б вони з нами розрахувались, то ми б виконали свою гарантію і підняли ці люки. Але грошей нема, де ми їх візьмемо, щоб це зробити? Нехай вони нам заплатять за ремонт Кармелюка і ми це питання закриємо", — каже Асланян.
Оплачена сума за виконаними роботами склала понад 41 мільйонів гривень, йдеться у відповідях департаменту на запити Суспільного.

У відповіді департаменту також йдеться, що перед оголошенням тендеру, обстежили всі колодязі та підземні комунікації і не виявили, що вони були гнилі. Їх стан оцінили як задовільний, тому ремонт чи заміну не прописували у тендері.

Причиною просідання люків у департаменті називають активний рух авто, а також проїзд вантажівок з надмірним вантажем.

"Люки можуть просідати на третій рік чи четвертий рік, це однозначно буде, тому що їздить великоваговий транспорт. Ми навіть закордоном бачили, як люки просідають. Це абсолютно нормально, люк на будь-якій дорозі буде просідати з часом. Наприклад, закордоном вирішили, що будуть мережі люків виносити за межі полотна, щоб вже ними не займатися", — каже перший заступник директора департаменту інфраструктури та благоустрою Григорій Прохоренко.

Водночас компанія "Євродор" та департамент судяться. Департамент позивається до Євродору про стягнення ймовірно безпідставно набутих понад мільйон гривень. А Євродор позивається до департаменту про стягнення ймовірно боргу у 3,5 мільйона гривень за договором підряду, йдеться в єдиному державному реєстрі судових рішень.

"Є зобов'язання по договору і їх треба виконувати незалежно від того, чи є судові процеси і чи ми маємо конфлікт", — каже Прохоренко.

Врешті люки на вулиці Кармелюка піднімало комунальне підприємство "Міськшеп". Згідно з тендером, до грудня цього року такі роботи Міськшеп має виконати ще на двох вулицях. Загальна вартість робіт понад мільйон гривень. Роботи оплачували з міського бюджету.

Опісля, за словами міського голови Романа Клічука, гроші за ремонт вулиці Кармелюка міська рада планує відшкодувати у компанії "Євродор" через суд.


Читайте більше на CvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews