На Буковині збільшилась кількість чоловіків, які намагаються незаконно перетнути кордон

26.08.2024 15:53   Опубліковано : Іванна Капустянська
Джерело: CvNews

У Чернівецькій області від початку дії нового закону про мобілізацію збільшилась кількість чоловіків, які намагаються незаконно перетнути кордон. Зокрема, на ділянці кордону Красноїльськ раніше за тиждень затримували 10-15 людей, зараз — 15-20 і більше.

Про це Суспільному повідомив молодший інспектор ДПСУ Іван Войчук.

Лінія кордону з Румунією на ділянці Красноїльськ має протяжність у 14 кілометрів. Чоловіки використовують різні методи, щоб перетнути кордон незаконно, зокрема перелазять через дерева, переходять шлях по камінню, щоб не було видно слідів, а колючий дріт перерізають кусачками.

Був такий випадок, ми пройшли ділянку, яку патрулювали. Ну і порушники, напевно, подумали, що ми йдемо на іншу ділянку. Але коли ми повертались, чоловік просто стояв на драбині і хотів перелізти через дріт, — каже Войчук.
Наразі прикордонники патрулюють кордон або пішки, або на патрульних машинах. Іноді залучаються гелікоптер та дрони. Якщо йдеться про водний кордон, то працюють також на катерах. Якщо порушника впіймають, то спершу направляють його в прикордонний загін, де складають протокол, а потім передають до ТЦК.

Закон вступив у дію 18 травня цього року. Серед основних змін — скасування строкової служби, обмежене коло людей, котрі можуть доглядати за рідним з інвалідністю, зміни щодо відстрочки та термінів оновлення даних.

За законом, під час воєнного стану чоловікам призовного віку від 18 до 60 років заборонено виїжджати за кордон, окрім окремих випадків.

Зокрема, дозволений виїзд тим, хто їде за системою "Шлях", є багатодітним батьком, доглядає за родичем з інвалідністю, їде в службове відрядження тощо.


Читайте більше на CvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews