Чернівчани заборгували понад 40 мільйонів гривень за тепло, з боржниками судитимуться

25.09.2024 14:05   Опубліковано : Іванна Капустянська
Джерело: CvNews

У Чернівцях борги за послугу теплопостачання досягли 40 мільйонів гривень. Через це теплокомуненерго звертається до суду – від початку року подали понад 1600 позовів.

Про це повідомили на сторінці Чернівцітеплокомуненерго у Facebook.

Скільки боргують чернівчани

Від початку року сума протермінованої заборгованості за опалення сягнула 40,6 мільйона гривень. Теплокомуненерго подали 1623 судових позовів на майже 10 мільйонів гривень.

Коли звертаються до суду

Якщо людина має тисячу гривень боргу й не сплачує його, теплокомуненерго може стягувати борг через суд. За процедурою, теплокомуненерго надає споживачу претензію про необхідність сплати боргу, аби людина могла розрахуватися за послугу. Якщо вона цього не робить, підприємство подає до суду, який зобов'язує сплатити борг: справу передають до виконавчої служби, яка може накласти арешт на карткові рахунки чи майно боржника. Про це в ефірі Українського радіо. Чернівці розповідав директор "Чернівцітеплокомуненерго" Олександр Корчунов.

За яких умов арештують рахунки та майно

Стягненням боргів займається виконавча служба за рішенням суду, розповіла у коментарі Суспільному адвокатка Людмила Янчук. Служба повідомляє людей про наявність боргу й пропонує добровільно його сплатити. Якщо споживач цього не робить, борг можуть стягнути з його зарплати, пенсії, карткових рахунків або з продажу його майна.

Можуть також накласти арешт й продати будинок чи квартиру, але за умови, якщо це не єдине житло людини. Це можливо у разі великої суми боргу, але переважно борги стягують з рахунків.

Чи можуть припинити подачу тепла до будинку

Якщо у багатоквартирному будинку усі мешканці мають борги, то теплопостачання їм можуть обмежити до технологічного мінімуму споживання. Водночас, якщо у будинку є споживачі, які оплачують послуги вчасно, вимикати тепло у всьому будинку не будуть.

Від своєчасної слати за послуги залежить підготовка до наступного опалювального сезону та його проходження.


Читайте більше на CvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews