Віра Мельникова

Віра Мельникова

Філолог, письменниця, член літоб’єднання «Наше коло» при НСПУ, блогерка

Як інтегрувати поезію в сьогодення – обговорювали і навчалися з досвіду учасники арт-семінару «Куст» у Рівному

25.07.2018 14:15   Автор : Віра Мельникова
Джерело: RvNews

Всеукраїнський арт-семінар «Куст» добіг кінця. Відбулася низка мистецьких заходів, що об’єднала майстрів художнього слова з усієї України. Незабутніми й корисними для учасників семінару виявилися лекції відомих літераторів: журналіста і письменника із Закарпаття Олександра Гавроша; поета, прозаїка, журналіста Василя Кузана; лауреата Шевченківської премії Анатолія Кичинського (м. Херсон); поета, письменника, громадського діяча Сергія Пантюка (м. Київ); перекладача й драматурга Анни Багряної (Болгарія, м. Софія); літературного критика, літературознавця Євгена Барана (Івано-Франківськ); поета-пісняра, письменника Сергія Лазо (м. Житомир); поета, шоумена, драматурга Олексія Юріна (м. Черкаси); директора Одеського будинку творчості письменників Олександра Косенка.

null
Олексій Юрін. Фото Віри Мельникової

Окремі з учасників «Куста» показали оригінальні моменти втілення-інтеграції в нашу реальність сучасного поетичного слова в абсолютно несподіваному форматі. Не секрет, що в наш непростий час в Україні не вельми шанують художнє слово.  Про це свідчать показники ринку попиту і продаж художньої літератури. Це дає право констатувати невтішний діагноз не лише економічному, а й інтелектуальному потенціалу країни. Читання книжок сьогодні не вважається за популярне заняття. Такий висновок можна зробити з останніх досліджень: лише 9% українців читають систематично, 12% населення відкривають книжку час від часу, 58% читають одну книгу за рік. Зрозуміло, що через економічну стагнацію багато людей не можуть собі дозволити придбати гарну книгу. Адже якщо вона справді заслуговує на увагу, то й ціна її відповідно висока.

null
Фото Віри Мельникової

Ось як намагається подолати цю проблему поет з Черкас Олексій Юрін, діяльність якого багатогранна, а сміливість його дій і наполегливість у досягненні мети повсякчас диктують йому невпинні нові пошуки  популяризації свого поетичного надбання. Він докладно розповів слухачам семінару про свої нові, як він сам зауважує, експериментальні форми інтеграції літературного продукту в інтелектуальне життя наших сучасників. Пан Олексій вважає, що задля зацікавлення читачі потрібно використовувати всі доступні засоби. Він розповів про власний досвід у цій нелегкій справі. Наразі він є засновником мистецького великого поетичного марафону, який щорічно у квітні відбувається в «Буквиці», де молоді поети і музиканти з Черкащини представляють свою творчість. Ще організовує своєрідні перформанси, в яких поєднує музику, пісні й поезію, є автором поетичних вистав, різних музично-поетичних композицій.

Він є організатором і учасником театрального фестивалю «Фортуна». Пан Олексій займається творчими мистецькими проектами, бере участь у літературних марафонах, вечорах іронічної поезії, співпрацює з драматичними і ляльковим театрами, пише лібрето до вистав, організовує міні-вистави, перекладає поезії з інших мов.

У своїх порадах молодим літераторам Олексій наголосив, що кожен письменник або поет повинен вміти презентувати свою творчість. Якщо він не вміє цього робити, потрібно навчатися. Митець повинен бути ще й актором, повинен вміти завойовувати увагу аудиторії.

null
Фото Віри Мельникової

 «Я вважаю, що поезія і театр існують в одному просторі й іноді ці види мистецтва можна поєднувати. Зі свого досвіду скажу, що на початку своєї поетичної кар’єри я, як і всі, банально читав поезії , а потім зрозумів, що це можна робити цікавіше, привабливіше для слухача. Я розпочав запрошувати музикантів. Музика супроводжувала поезію. Бувало так, що вона існувала окремо, або була пов’язана з тим чи іншим твором тематично, потім я став використовувати концертні варіанти виступу – реп-речитатив, залучав джазові оркестри.

Ці перформанси збирали вже більшу аудиторію», – ділився досвідом Олексій Юрін.

На завершення зустрічі учасники семінару потішилися цікавим, неординарним видовищем – поетичною драматичною імпровізацією «Юнь і Янь», майстерно виконаною автором і поеткою з Рівного Валентиною Люліч.

null
Фото Віри Мельникової

Резюмуючи зміст своєї лекції, пан Олексій закликав слухачів поетичного кола робити у своєму творчому житті «нестандартні кроки», тому що запровадження чогось прогресивного, значного, суспільно корисного варте цих зусиль для людей, для молодої когорти літераторів.

null
Фото Віри Мельникової

 


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews