Тернополянин Юрій Хмурич: «Цікавість до фото триває з дитинства і дотепер»

20.12.2018 22:13   Опубліковано : Новини Тернопільщини
Джерело: hototo.com.ua

Сьогодні Юрій Хмурич розповів нам свою глибоку історію становлення фотографом. І це не просто історія це пройдений шлях, який триває по сьогодні. Це людина яка навчилась стежити за сучасними трендами та бути в темі теперішнього суспільства. Це вміння змінюватись, розвиватись та не боятись критики чи відгуків - це добре робити свою роботу.

- Традиційне питання - як, коли і чому Ви прийшли в фотографію?

- Все розпочалось з глибокого дитинства, приблизно з років 7-и, наприкінці 80-х років. У той час моя мама, закінчивши Львівський фототехнікум, розпочала працювати у одному із державних фото-атель'є ретушером портретів. Мати часто брала мене до себе у студію на роботу, мені завжди було цікаво як воно, як саме відбувається цей процес фотозйомки. Мені тодішні фотографи показували фотоапарати, як вони працюють, а ще цікавіше було перебувати у проявочній.

- На яку техніку Ви знімаєте? (Камера, оптика, світло)

- З роками все змінювалось, я зростав, але мене не залишала думка про фотографію. Приблизно у 12 років мені подарували тогочасну плівкову мильничку "Смєна" якою я був безмежно задоволений і розпочав вчитись фотографувати, але це було дитинство. Згодом мені на 16-річчя дідусь подарував свою профіесіну камеру Зеніт. Навчаючись в університеті я розпочав знімати Зенітом, моє захоплення ще більше зростало.

- Яким об’єктивом найчастіше знімаєте?

- Згодом працюючи та самостійно заробляючи я придбав собі Nikon D90 18\105, а через декілька років Nikon D800 тепер камера Nikon D800 Nikor 24\70 f\2.8 Найчастіше знімаю Nikor 24\70 f\2.8, інколи репортажну зйомку Nikon 80-200 f.2.8.

- Який у Вас основний напрямок в фото і чому Ви його вибрали?

- Важко сказати який саме напрям мені більше до вподоби, я дивлюсь кріз призму об'єктива як художник, маю художню освіту, хоча можу виділити найбільш репортажну зйомку. Фотографія має бути живою, споглядаючи на фото людина повинна відчувати що у той момент відбувалось, які були емоції іт.д.

- Розкажіть про зйомку яка найбільше запам’яталась, чи є така?

- Так, звісно. Я дуже люблю працювати на концертах рок-гуртів. Саме на таких концертах відчуваються емоції виконавця, те з яким він захопленням та драйвом віддається людям. Одного разу був цікавий випадок на концерті Кузьми у 20008 році. Під час його виступу, наприкінці практично, він розпочав виконувати пісні на біс. Це трішки затягнулось по часу, і місцева влада вирішила йому вимкнути живлення. Це була доволі обурлива ситуація. Через декілька хвилин у гримерці організатор концерту дуже вибачався та перепрошував Кузьму, але той довго не роздмуючи хлопнув по плечу організатора і сказав- Да ладно тобі, забий, йдем краще штахнем. Я був насправді здивований простотою та відвертістю Кузі. Насправді, як і у всіх фотографів є багато цікавих історій.

- Роботи яких фотографів мають на Вас вплив?

- Я ніколи не ставив собі за приклад якогось конкретного фотографа, лише постійно переглядаю роботи різних фотографів, слідкую за новинами і відповідно аналізую. Хоча можна виділити декілька відомих світових людей які мене час від часу надихають, це Енді Ворхол та Сальвадор Далі.

- Що вам допомагало і допомагає розвиватися і ставати краще як фотографу? Критика, поради колег, аналіз чужих робіт, майстер-класи?

- Справді, можна виділити на перший план - це власний довсід, свої помилки. Усвідомлюючи та аналізуючи їх намагаєшся постійно розвиватись. Звісно ж не обходиться й без критики, аналізу та обговореннь робіт інших фотографів, та своїх зокрема. Ми живемо у XXI столітті, у столітті надзвичайно швидкого розвидку сучасних технологій, тому потрібно завжди слідкувати за подіями та людьми.

- Які місця для фотосесії ви би порадили в місті якому проживаєте?

Читайте також

Оголосили конкурс на кращу світлину у борщівській вишиванці (Фото)
На Тернопільщині студентка фотографувалася, стоячи на Меморіалі Слави (Фото)

- Хммм, досить цікаве запитання! Кожному фотографу знайома ситуація, коли локації у своєму місті вже досить заїжджені, тому кожен намагається шукати щось нове. Насправді Тернопіль досить гарне місто, нашою гордістю є чи не найбільше озеро серед міста, що мало в якому з міст така краса присутня. У нас дуже красива природа та ланшафти нашої області. Раджу відвідати Дністровський каньйон на межі Заліщиків та Чернівців.

-Чим захоплюєтесь, крім фотографії?

- Свій вільний час я проводжу по різному. Полюбляю велопрогулянку, своїм велосипедом разом із друзями. Перебуваючи у натхненні малюю. Дуже полюбляю подорожувати та відвідувати середньовічні замки, фортеці та костели, маю за мету відвідати якомога більше історичних цікавих місць ближчим часом.

- З якої камери ви б порадили починати початківцям? (І якщо можна декілька порад для початківців?)

- Початківцям я би радив розпочинати розвивати своє хоббі з таких камер як Nikon D7500, Nikon D610, Nikon D750.  Що я можу порадити початківцям? Одне і саме основне у цій роботі це любов. Потріно любити перш за все себе, свою роботу, навколишній світ та оточуючих. Що можу додати, так це клопіткої роботи та творчого натхнення починаючим.


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: hototo.com.ua