Микола Шот

Микола Шот

журналіст, кореспондент, "Урядовий кур’єр"

Муніципальний Галицький камерний оркестр з Тернополя запросив на «Вечір новорічної та різдвяної музики»

Щоб возвеселилися всі разом нині.

27.12.2018 10:43   Автор : Микола Шот
Джерело: ukurier.gov.ua

Новий рік, Різдво – свята, які вічні як музика. Людська душа черпає з них радість, веселість, долучається до збереження звичаїв і обрядів, що творили українці впродовж століть. Муніципальний Галицький камерний оркестр з Тернополя святкової пори вирішив прийти до своїх шанувальників з гідним подарунком – концертним, звісно, підготувавши «Вечір новорічної та різдвяної музики».

Возвеселилися всі разом нині

Новорічно-різдвяні свята щороку приносять нові й нові сюжети, зустрічі, знайомства, зауважили ведучі концертної програми – поетка Олена Лайко та заслужений журналіст України Михайло Зубик. Найчастіше в ці хвилини в пам’яті спливає дитинство. У дитячих спогадах, скажімо, пані Олени Новий рік був дуже смачний, дякуючи бабусиним смаколикам. Ведуча трохи додала й ноток ностальгії, а то й навіть смутку. Пригадує перед самим Новоріччям ненавмисно розбила всі ялинкові прикраси. Довелося терміново мамі бігти до універмагу купувати нові. Але оскільки в радянський час особливого розмаїття таких іграшок не було, то придбала те, що залишилося. Так того року головними прикрасами родинної ялинки стали незрозумілі їй персонажі з бородами, мечами, плащами, яких нарекли 33 богатирі. Оркестр ці Оленині спомини вдало доповнив саундтреком Джона Вільямса «Десь у моїй пам’яті» з кінофільму «Сам удома».

Зіграти майстерно, з почуттям - теж бажання серця музиканта

Узагалі ж Муніципальний Галицький камерний оркестр запропонував поціновувачам музики чимало європейської та світової музики новорічно-різдвяної тематики. Варто хоча б назвати такі твори, як «Ритмічні спалахи Різдва» Б. Балмаже, «Це найчудовіший час у році» Е. Пола й Дж. Вайла, «Мрія – це бажання твого серця» з кінострічки «Попелюшка», «Коли загадуєш бажання під зіркою» Л. Харліна та інші. Вшанували й поважний ювілей славнозвісної різдвяної пісні «Тиха ніч». Рівно 200 років тому вона з’явилася на Святвечір в австрійському селі Оберндорф, що поблизу Зальцбурга. Створили ж її, як знаємо, вікарій тутешньої церкви Йозеф Мор і шкільний учитель, композитор Франц Грубер.

Музикою скрипки - про найчудовіший та найсвятковіший час у році

«Небо і земля нині торжествують», - стверджують колядою гурт «Пшеничне перевесло» та музиканти оркестру

Хіба ж могли цього вечора не прозвучати й українські колядки?! Тернопільський гурт «Пшеничне перевесло» виконав «Возвеселімся всі разом нині» та «В темную нічку». Відтак у супроводі камерного оркестру вокальний колектив заколядував «Небо і земля нині торжествують». Зала, певна річ, підтримала колядників.

Хай свята будуть, мов музика! Художній керівник і диригент оркестру народний артист України Василь Феленчак

Возвеселімся всі разом нині. Ця коляда, мені здається, звучала рефреном не лише на «Вечорі новорічної та різдвяної музики». Вона – узагалі квінтесенція прекрасних зимових свят, які українці вже святкують у своїх оселях. Яке ж бажання під час концертної програми загадав художній керівник і диригент Муніципального Галицького камерного оркестру народний артист України Василь Феленчак? Бажання, прагнення єдине, як і в усіх наших співвітчизників, – мирне небо над Україною. Тож хай настане мир, спокій, хай панує коляда та свято!

Настрій святковий. Незмінні ведучі концертів оркестру – поетка Олена Лайко та заслужений журналіст України Михайло Зубик


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: ukurier.gov.ua