Аграрна Тернопільщина: Володимир Ландяк – агроменеджер нової генерації

03.02.2019 16:13   Опубліковано : Ярослав Бачинський
Джерело: TeNews

Володимира Ландяка – керівника ТзОВ «Маяк», агроменеджера нової генерації аграрників знають не лише у Заліщицькому районі, але в області. 15 років він очолює чималу господарку в рідному селі Поділля. Економіст не лише за фахом. але за покликанням. Після закінчення Тернопільського національного економічного університету Володимир мав усі шанси залишитися працювати в обласному центрі, серйозно зайнятися наукою, захистити дисертацію отримати солідний вчений ступінь. Не захотів. Зіграв той одвічний потяг до малої батьківщини, де промайнуло безтурботне дитинство. сільська школа. друзі – однокласники з якими й досі товаришує. Батьківська оселя і мамині щирі обійми і ласка і постійна тривоги за нього.

null

Початки трудової біографії опісля студентства стартував у колективі фінансового відділу Заліщицької РДА. Сім років він молодий фахівець поєднував набуті знання з практичним досвідом. Але його де б працював тягнув до отчих порогів. Дещо несподівано для нього, що на чергових виборах до місцевого самоврядування. земляки не лише обрали депутатом Подільської сільської ради, але головою сільради. З енергію взявся за нову справу, благоустрій та ремонт сільських вулиць, території населених пунктів входило ще село Ангелівка, сільських кладовищ, вирішення земельних питань, надійного і постійного автобусного сполучення з райцентром. Хоч був як кажуть молодим в органах місцевого самоврядування, але уважно прислухався до думок депутатів, старожилів. У центрі уваги голови сільської ради Володимира Ландяка було функціональна і дієва на користь громади робота закладів соціальної сфери та надання послуг населенню.

null

Поділля – одне з найбільших сіл Заліщицького району, проживає до 1700 осіб . Протікає річка Джурин, але найбільше воно вабиться туристів не лише з України, але сусідніх закордонних держав чарівною Долиною, Дністровським каньйоном, у знаменитий колись Червоноград, де найкращий водоспад щороку приїжджають до десятки тисяч туристів. Багато було планів у Володимира Ландяка щодо перспектив рідного села. добробуту його сімей та родин.

Перспективного дещо амбітного. але господаря земляки власники земельних паїв запросили очолити місцеве сільгосппідприємство. Землі нагадували цілинні степи .які лише «чепурилися» бур’янами та молодими берізками, що давно не бачили плуга .

 В основну й і раніше Ландякової господарки було поставлено нарощування економічного та фінансового потенціалу, професійні кадри механізаторів. водіїв. капітальне оновлення машинно- тракторного парку, взаємодія усіх виробничих підрозділів. Наснаги та дерзань додавали те. що пайовики повірили Володимиру Ландяку, і не помилися. Як кажуть у народі: «Де народився – там й пригодився». Іванович не кивав на попередників, а взявся разом з агрономічною службою за нові європейські технології у вирощуванні зернових і технічних культур, сівозміну, висококондиційних насіннєвий матеріал, сортовипробування. Вчився сам й агрономії, інженерії, зоотехнії. Разом з своїми головними спеціалістами він часто буває на Днях полях. володіє широкою мережею бізнес партнерів.

null

ТзОВ «Маяк» - це 2 тисячі гектарів орендованої у селах Поділля, Дорогичівки, Свершківці. частково у Кошилівцях. Практично новий сучасний машино-тракторний парк з імпортною технікою, трактори «Джон Дір» з комп’ютерною системою, зернозбиральні комбайни, повний набір ґрунтообробного та посівного обладнання. Торік на круг зібрали до 7 тонн збіжжя, щедро поза 10 тонн з га зародила кукурудза, не були в накладі від урожаю ріпаку, сої, соняшнику, кормових культур. тощо.

- Як економіст, агроменеджер. Стараюся порахувати господарський рік, зорієнтуватися на ринок продуктів харчування. Рослинництво у нас впродовж багатьох років прибуткове, – каже директор. - Зайвих як кажуть грошей не буває, йде на розширення виробничого потенціалу сільгосптовариства, у соціальну та культурну сферу об’єктив населених пунктів, де орендуємо землю, створення нових робочих місць. Дуже хочу, щоб заробітчани повернулися додому, до сімей, родин, щоб тут мали гідну оплату праці. Чужина є чужина. Тому порадившись з колегами-однодумцями він вирішив взятися я за нові справи – вирощування полуниці та розведення риби. Милує зір 10-гектарний став, який зарибнили. Все це розраховано й на туристів, а не лише реалізація переробним підприємствам та на ринку.

null

Нарощують у ТзОВ «Маяк» скороспілу галузь - свинарство, у перспективі побудова свиноматочника. Вирощують породистих коней. Це як кажуть, «родзинки» дня нинішнього й майбутнього.

Володимир Ландяк - людина слова та діла. Допомагає у фінансовому плані селам Поділля, Ангелівка, адже сам пройшов школу місцевого самоврядування. За кошти ТзОВ «Маяк» перекрито покрівлю Дорогичівської церкви. Облаштовано огорожі сільських кладовищ у Поділлі та Ангелівці, проведено вуличне освітлення, частково відремонтовано дороги. Постійно продуктами харчування забезпечується учнівські колективи Дорогичівської та Подільської школи. Чимало коштів виділяють на фізичну культуру та спорт, на дозвілля молоді.

Володимир Ландяк та його команда хліборобів уже почала підготовку до весняних польових робіт.

Ярослав Бачинський


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews