Зоряна Замкова

Зоряна Замкова

журналіст, письменниця

Скільки коштує життя?

26.04.2019 13:13   Автор : Зоряна Замкова
Джерело: TeNews

Біля тебе може бути сто наставників, помічників та стільки ж контролерів, та всі вони безсилі, якщо ти не зможеш сам змусити себе до праці й особисто вимагати її від себе, не дбаєш про власне життя і здоров’я. Такі істини стосуються не лише безпеки виробництва. А ще кажуть: якщо ти не знаєш своїх прав і можливостей, значить їх у тебе нема. Прем’єр-міністр Японії Р. Хасімото вважав, що потрібно, аби умови, а не керівники змушували людей працювати і впливали на якість роботи.

Працівники Фонду соціального страхування України щодня стикаються з питаннями безпечної праці, оскільки в складі комісій розслідують нещасні випадки на виробництві та оплачують допомоги та медико-соціальну реабілітацію потерпілим. Отож, вони, як ніхто, знають ціну людського життя.

Нещодавно страховий експерт з охорони праці управління виконавчої дирекції  Фонду в області розповідав: «Коли чую фразу, що людське життя безцінне, то у відповідь кажу, що знаю, скільки коштує людське життя». Бо бачить нещасні випадки, яких могло б і не бути. Бо як страховик, має розслідувати трагедію, а пізніше спеціалісти призначають компенсацію в тому чи іншому обсязі. Тому ціна життя тих, хто не повернувся з роботи, відома. І жодні кошти не можуть повернути люблячого батька, чоловіка, сина сім’ї.

В.о. начальника управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Тернопільській області Федір Бортняк наголошує: про безпеку праці у Фонді дбають не лише напередодні Всесвітнього дня охорони праці, а щоденно, постійно.

«Кожен свій задум і кожну свою справу, – розповідає Федір Всеволодович, – ми в управлінні виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Тернопільській області вивіряємо і втілюємо разом із потерпілими на виробництві, застрахованими людьми, тобто тими, для забезпечення інтересів яких працюємо.

Звісно, якщо з офіційно працевлаштованими особами трапиться нещасний випадок на виробництві, Фонд виплатить їм відповідні види допомог. Нещодавно затверджено новий Порядок розслідування нещасних випадків на виробництві. Тепер розслідуємо та ведемо облік нещасних випадків і професійних захворювань, що сталися з працівниками на підприємствах незалежно від форми власності. Адже раніше наша діяльність не стосувалась осіб, які працюють на умовах цивільно-правового договору або фізичних осіб-підприємців. Цим документом спрощується процедура оформлення документів, що пов’язують нещасний випадок чи захворювання із професійною діяльністю, встановлення строку давності для розслідування нещасних випадків на виробництві тощо.

Міжнародна організація праці (МОП) відзначає століття діяльності та у 2019 році вирішила провести заходи до Всесвітнього дня охорони праці під гаслом «Безпечне та здорове майбутнє праці».

Набагато дешевше і простіше роботодавцям попередити аварійні ситуації, травмування працівників, ніж потім усувати наслідки та відповідати перед своєю совістю за чиєсь скалічене життя чи здоров’я. Щоб отримати прибуток, потрібно вкласти кошти, технології, зусилля, ресурси, однак без фахових працівників, їх знань і навичок колесо бізнесу не покотиться. І робітники не мали б погоджуватись працювати в будь-яких умовах, аби більше заробити грошей. Бо часто знання з охорони праці вони отримують, як кажуть, нашвидкуруч, розписавшись у журналі. А підсумки – трагічні.

Тому нині звертаюся як до роботодавців, так і до працівників: від вашого розуміння, ставлення до праці залежить і процвітання вашого підприємства, і розвиток нашої держави».

А ще, як зазначав в інтерв’ю в.о. директора ВД ФССУ Сергій Нестеров, необхідно змінювати систему виплат тим, хто втратив працездатність у зв’язку з каліцтвом на виробництві.  

Кажуть, що здоров’я – єдине благо, яке кожен може відібрати у себе сам. Варто замислитись над цим, доносити до працівників необхідні знання, щоб їх убезпечити. Бо вже за І квартал 2019 року в області зареєстровано 17  повідомлень про нещасні випадки на виробництві, в яких потерпіло 18 працівників, у тому числі 2 – зі смертельним наслідком.

Страхові експерти з охорони праці управління та відділень управління ВД ФССУ в Тернопільській області тісно співпрацюють зі страхувальниками, надаючи їм фахові консультації, допомагаючи організувати безпосередньо на підприємствах систему управління охороною праці. Наприклад, лише за І квартал цього року на 196 підприємствах почала функціонувати за допомогою працівників Фонду СУОП. Проводяться наради, навчання, семінари, круглі столи з роботодавцями, людьми, відповідальними за безпеку виробництва, розробляються нормативні акти, механізми реалізації заходів із профілактики виробничого травматизму. За цей період на 133 підприємствах області спеціалісти Фонду проводили навчання та перевіряли рівень знань у працівників. Щоб якомога менше траплялося нещасних випадків та не доводилося складати ціну непоправному.

Зоряна Замкова


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews