Відомий художник із Чорткова представив на персональній мистецькій виставці картини сповнені життя і сонця

11.05.2019 13:13   Опубліковано : Ірина Мадзій
Джерело: TeNews

Якби можна було одним словом описати враження від полотен відомого художника із Чорткова Сергія Бондара, то, на мій погляд, це слово було б «яскраво».

Саме такі, яскраві, сонячні, барвисті картини представив на персональній мистецькій виставці, що експонується у Борщівському обласному краєзнавчому музеї, викладач образотворчого мистецтва Чортківського педагогічного коледжу та керівник народної мистецької студії при коледжі «Соняшник» Сергій Бондар.

Це вже другий візит талановитого митця до нашого міста.

У 2016 році у стінах музею уже експонувалась виставка робіт його студентів - учасників мистецької студії «Соняшник», яку Сергій Бондар очолює з 1987року.  Уже понад тридцять літ!

Митець вдало поєднує педагогічну та творчу діяльність. У 2017 році він вступив у ряди мистецького об’єднання художників «Потік», що діє при Борщівському музеї. З того часу його картини неодноразово експонувались на колективних виставках митців краю.

Та цією виставкою автор вперше презентував глядачам Борщівщини свій творчий доробок.

Сергій Федорович родом із Хмельниччини, але доля на довгі роки пов'язала його із Тернопільщиною. На викладацькій роботі уже третє десятиліття. З гордістю і пошаною розповідає Сергій Бондар про своїх колишніх і теперішніх учнів.

Пан Сергій переконаний, майбутнім педагогам, які працюватимуть з дітьми у дошкільних навчальних закладах, початковій школі, навики художнього мистецтва неабияк знадобляться. І він щиро радіє успіхам своїх випускників.

Про себе митець розповідати багато не любить. Дуже скромний, небагатослівний, саме такими є більшість талановитих людей. До їх числа, без сумніву, належить і Сергій Бондар.

Варто лише поглянути на його картини, щоб це зрозуміти. Розмаїття жанрів вражає, дивує і змушує замислитись над життям. Бо саме життя, каже Сергій Федорович, підказує теми для чергового натюрмрту, пейзажу, портрету.

Можна дивуватися творчій уяві художника, розглядаючи чудернацькі рибки, яких митець зобразив по-особливому. Мені вони видалися казковими і навіть магічними. Вдивляєшся у них – і не можеж відвести очей. Так і хочеться спіймати кольорову рибину і потримати у руках…

Натюрморти, в яких дуже багато сонця і тепла, - це візитівка митця. Особливо ваблять велетенські і сонцесяйні соняхи, зображення інших квіткових композицій, в яких живе Україна.

Читайте також

Художник Андрій Гульовський: щоб розписати храм, довелося переступити закон

Зовсім інша тема – художні твори духовного спрямування: триптихи святих, образи Спасителя, біблійні сюжети. Це уже інший бік творчості, сокровенний. І до нього у пана Сергія свій особливий підхід.

Коли ж встигає художник малювати свої картини? Каже, вечорами, здебільшого, у вихідні дні, коли уже не відволікає повсякденна робота.

Багато розповідав Сергій Федорович про своїх учнів. У його студії майже усі діти неперсічні таланти. Але з ними треба наполегливо працювати.

Зі своїми вихованцями Сергій Бондар побував на численних вистаках, де були представлені не лише картини, але й вироби народно-ужиткового мистецтва. І усюди ці роботи отримували схвальні відгуки.

Привітати чортківського гостя до музею зійшлися численні шанувальники його творчості: члени мистецького об'єднання художників «Потік», що діє при Борщівському музеї, учні шкіл, викладачі образотворчого мистецтва із закладів міста і, найголовніше, – його колишні випускники.

Вони розповіли про свого колишнього наставника, як про умілого педагога, талановитого митця, і людину з великим серцем і щирою душею. Кожен вчитель, наставник, мріє почути такі слова від учнів. А Сергій Бондар їх насправді заслужив.

Картини, що сповнені життя і сонця, можна ще переглянути у Борщівському музеї. Прийдіть і отримайте свою порцію позитиву від цих сонячних полотен.

null

 

null

 

null

 

null

Ірина Мадзій, фото автора


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews