Яна Замкова

Яна Замкова

журналіст, оглядач, блогер

Нацгвардійці Рівного, Львова та Житомира використовують Поліграф. Історія психолога

З 2017 року у Національній гвардії України почалось ефективне впровадження сучасного інструментарію роботи психологів – поліграфа. Зокрема, психологи з військових частин мали змогу отримати новий шлях у своїй професії, а саме стати спеціалістом-поліграфологом.

null
Фото Західного ОТО НГУ

Серед тих, хто обрав нову стезю був і офіцер служби психологічного забезпечення 2 Галицької бригади лейтенант Олександр Федчук. Менше ніж за рік навчань офіцер перетворився з психолога на спеціаліста, який професійно може працювати з поліграфом, не сумніватись у вірності рішень та відкривати для розмови людей.

«Перший мій курс навчань відбувся у 2018 році. Тоді навчались психологи не тільки з Нацгвардії, а й НАБУ, прикордонники, поліція та інші, - розповідає Олександр Федчук. – Це був такий шалений досвід, який не порівняти ні з чим. Надзвичайно цікаво було дізнаватись і вчитись про те, з чим ніколи не стикався».

У 2018 році психологи силових відомств здобували кваліфікацію цільового призначення застосування поліграфа «Проведення експертиз щодо психофізіологічного визначення брехні» і проводили його керівники американського міжнародного інституту поліграфу. Навчання відбувались за підтримки посольства США України.

null
Фото Західного ОТО НГУ

«Тоді ми отримали наші перші сертифікати, що відповідають міжнародним нормам. Лектором був Чак Слапскі, дуже відома особистість, 25 років прослужив в армії США, являється асистентом директора Інституту поліграфа Міністерства оборони. Мене дуже захопило вивчення роботи на поліграфі. Тоді я зрозумів остаточно, що поліграф – сучасний інструментарій роботи психолога. Це річ, яка допоможе у прийняті рішень, допомагає не опиратись на інтуїцію та виключає втручання людського фактору».

Після отримання першого сертифікату почались різноманітні семінари та форуми. Зокрема, дуже важливими для Олександра були форум по питаннях використання поліграфа в силових відомствах, навчальний курс по оцінці достовірності інформації та курс підвищення кваліфікації в галузі психофізіологічного виявлення обману.

Вже у 2019 році підковані гвардійські поліграфологи продовжили своє навчання у Національній академіє Служби Безпеки України. «Тут нас навчали за програмою перепідготовки і підвищення кваліфікації фахівців з поліграфічних досліджень, - продовжує розповідати лейтенант Федчук. – Цей досвід для мене був надзвичайно корисним з тієї сторони, що навчали люди, які працюють безпосередньо з українськими силовими відомствами».

Але на досягнутому Олександр не зупинився. Тепер його чекає двомісячне базове навчання поліграфологів для формування кадрового резерву тренерів. Фактично, офіцер-психолог Нацгвардії зможе готувати інших поліграфологів. Навчання стали можливими завдяки Посольству США в Україні.

«Я багато читав про роботу на поліграфі, багато вчив і моя робота принесла результат. Адже саме зараз я відчуваю, що стою у витоку абсолютно нового рівня роботи психологів у Нацгвардії. Зараз я відчуваю свою необхідність і це надихає розвиватись та йти далі. Звісно, психологія мені була цікава давно, саме тому я обрав цю професію. Але завдяки Нацгвардії я зміг зазіхнути у зовсім іншу її сферу, навчитись іншими шляхами вивчати людей».

Як зазначає офіцер, він вже активно використовував поліграф для відбору кандидатів на військову службу та проведення перевірок. «Що може бути достовірніше за новітню техніку?, - сміється Олександр. – Людина може помилятись, суб’єктивно оцінювати, проявляти симпатію. А техніка не має людського фактору і це мені надзвичайно подобається. Окрім того, це зменшує людські та матеріальні затрати».

null
Фото Західного ОТО НГУ

Як розповідає спеціаліст, людина, яка приходить проходити перевірку на поліграфі, з самого початку відкрита до розмови, сама атмосфера впливає на це: «Іноді мені доводиться навіть зупиняти людей, адже вони розповідають вже дуже особисту інформацію. Під час перевірок я жодним чином не торкаюсь особистих тем, релігії чи політики. Адже вподобання людини - це її особиста справа, мені важливі лише професійні якості».

До слова сказати, завдяки навчанням, які організувала Національна гвардія України для офіцерів-психологів, лейтенант Олександр Федчук цього року зміг приєднатись до колегії Поліграфологів України, яка об’єднує спеціалістів не лише цивільної сфери, а й військової.


Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Група інформації і комунікації військової частини 3002 Західного ОТО НГУ