Весілля на висоті 1500 метрів зіграють на Томнатику

29.07.2019 08:14   Опубліковано : Наталія Чернівецька
Джерело: acc.cv.ua

Про це у програмі "Суть Речей" на Радіо 10 розповів начальник відділу з питань туризму Чернівецької ОДА Володимир Фурдига.

Людмила Григорчук: Очікуємо два великі фестивалі у серпні. Це Памір фест і Гуцульський фестиваль. Памір фест вже незабаром, розкажіть, що придумали цього року новенького і для гостей, і для буковинців.

Володимир Фурдига: Памір фест у рамках «Любіть Буковину, бо вона того варта» відбудеться 10-11 серпня на Памірі, на базі туристичній. Вже третій рік поспіль. Цього року ми міняємо формат. По-перше, ми об’єдналися з громадським об’єднанням «Неформал Буковина». Це молоді люди, інтелігентні, цілеспрямовані, вони допомогли нам все поміняти докорінно. Вас чекає багато сюрпризів. Це буде яскраве дійство, дві нічні дискотеки. Різні заходи, різноманітні квести, розваги, гуцульське весілля буде виїзне, на горі, на Томнатику. Є знана людина на Буковині, я не скажу, хто це. Він справді одружиться, все буде по-справжньому. Буде розпис на горі Томнатик, на висоті 1500 метрів. Далі у нас будуть різноманітні дійства, феєрверки, буде багато освітлення, еко-квест. Очікуємо 11 гуртів з нашої області, і з інших областей, які будуть грати живу музику, показувати свою майстерність. Звичайно, буде народна творчість, найбільше номерів буде з Путильського району, з Селятина.

Ми у вівторок з’ясуємо, хто буде виступати, як це буде. У нас там буде виїзне засідання, нарада, щоб все уточнити і щодо довозу людей. Ми цього року придумали, як довезти людей. Ми замовимо автобуси, доберемося до Шепоту і потім на Томнатик. Порахували і зрозуміли, що вартість проїзду від Театральної площі до Томнатика – 550 гривень туди і назад з людини. Ми зараз це опрацьовуємо, уточняємо, щоб ми мали можливість всім охочим надати таку послугу. Телефон для реєстрації – 067 11 81 488. Це Ігор. Він приймає всі замовлення, він відповідає за організацію транспорту і формування колони, яка буде їхати на Томнатик. Вже зареєструвалося чоловік 50. До нас їдуть з Вінниці. 30 чоловік, своїм ходом добираються до Шепота, а потім ми обговоримо, як їх підняти наверх, щоб всі потрапили на фестиваль. Там буде цікаво і для діточок, там буде фотозона, більше не розкажу, щоб лишилися сюрпризи. Національна кухня буде обов’язково і майстер-класи.

Людмила Григорчук: Треба зараз реєструватися, щоб ви знали, скільки транспорту треба? А якщо приїдуть до Шепота?

Володимир Фурдига: Ми внизу організовуємо стоянки декілька для легкових автомобілів. На гору ми запускати не будемо. Лише можна буде проїхати транспортом високої прохідності, або джипи. Інакше – пішки, 18 км можна. Гірські велосипеди. Легковики не пускатимемо, бо це безпека. Минулого року був досвід, коли пішов дощ, розмило і легкові автомобілі сідали, треба було їх витягати, рятувати. Це ж гірська дорога. Всіх попереджаю, візьміть з собою намети і спальний мішок. Там МНСники розгорнуть великі намети, де можна буде переночувати, але з своїм спальним мішком і карематом. Організуємо там дрова. Щоб можна було зігрітися, будемо з лісівниками говорити, з ОТГ. Буде територія освітлена, буде охорона.

Людмила Григорчук: Ще буде проблема, щоб все те прибрати.

Володимир Фурдига: Прибирання території у нас передбачений еко-квест. Якраз прибирання території наступного дня після фестивалю. Будуть відповідні ящики для сміття, щоб все прибрати, щоб все було чисто.

Слухач: мене цікавить безпека. У випадку грозових дощів, блискавиць, щоб не було як у 2005 році на Говерлі, коли загинули люди. Чи є громовідводи на Памірі? І цікавить мене щодо альтернативних шляхів туди добратися. Гелікоптери не можливо там посадити? Немає там площадки спеціальної?

Володимир Фурдига: Гелікоптер не може там приземлитися, це у майбутньому опрацюємо. Плюс там прикордонна зона. Це треба враховувати. Потрібен відповідний дозвіл, щоб можна було залетіти на гелікоптері. А щодо громовідводів, безпеки. Там будуть спеціальні служби, вони будуть слідкувати за безпекою. Ще ми організуємо такий рух, реверс, щоб з однієї сторони всі піднімалися, а з іншої – опускалися. Щоб машини не зустрічалися навпроти. Щоб все було безпечно.

Слухач: щодо нічних дискотек, не всі там будуть молоді. Ті, хто старші – їм же схочеться відпочити, не танцювати. Як будете це питання вирішувати? І ще мене цікавить щодо дітей. Там же будуть алкоголь розпивати, палити.

Володимир Фурдига: Там поліція буде. І хлопці будуть кремезні, волонтери. Всі будуть слідкувати за безпекою. Я думаю, що все буде гаразд. Щодо дітей, то ми це все врахуємо, намагатимемося зробити так, щоб всім було комфортно. Щодо нічних дискотек, то подумаємо, може влаштуємо можливість спуститися на транспорті вниз, а наступного дня – піднятися.

Вам буде цікаво: Будівлі Паміру предали на баланс Селятинської громади, куполи ніхто не забере, - чиновники

Людмила Григорчук: Швидкі будуть?

Володимир Фурдига: Так. Медики будуть працювати.

Людмила Григорчук: Хто це все оплачує?

Володимир Фурдига: І ОДА, і район, і ОТГ, і лісомисливське господарство допомагає. Всі долучаються. Я сподіваюся, що кожен наступний рік ця територія буде все більше розвиватися. Ми ще не почали цей фестиваль, а вже думаємо про наступний фестиваль, наступного року. Бо це потрібно робити. Ви ж знаєте, що зробили на Памірі, комусь потрібен був метал, але ніхто за собою не прибрав. Зберегти таке надбання необхідно. Серце болить за цей об’єкт. Це унікальний об’єкт, його маємо зберегти.

Людмила Григорчук: Чому вирішили цьогоріч все змінити? Минулі роки були невдалі.

Володимир Фурдига: Ми хотіли просто привнести щось новеньке. Ми вивчаємо різний досвід. І найкраще переносимо собі.

За матеріалами https://acc.cv.ua 


Читайте більше на CvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: acc.cv.ua