Ліворукість: як виникає, на що впливає та чому перевчатись на праву руку не варто

13.08.2019 19:53   Опубліковано : Новини Тернопілля
Джерело: Експрес

13 серпня — Міжнародний день шульг. Його було започатковано, щоб привернути увагу виробників товарів до необхідності враховувати потреби ліворуких людей. Зокрема, британський Клуб шульг занепокоєний тим, що в багатьох школах країни дітей-шульг досі прагнуть перевчити до писання правою рукою. А це викликає стрес та знижує успішність учнів. З’явився навіть термін "декстрастрес", це — невротичний стан, що розвивається у шульг при постійному перебуванні у "праворукому" світі та примусовому переналаштуванні. 

Так еволюційно склалось, що більшість людей є праворукими. Це означає, що для виконання більшості дій, що потребують точності, вони обирають саме цю кінцівку. Права "орієнтація" проявляється не тільки і не стільки навичкою писати та виконувати переважну більшість дій правою рукою, а й у преференціях при виборі яким оком цілитись у мішень (чи дивитись у мікроскоп), до якого вуха прикладати телефон при розмові, якою ногою відштовхуватись при стрибку тощо. Вважається, що повноцінно “ліво-орієнтованих” людей у популяції приблизно 8-15%.

Чому люди народжуються шульгами? 

Причини "перемикання" функцій лідера з правої на ліву руку — комплексні. Це має складні генетичні передумови, до того ж внесок роблять епігенетичні фактори, а також існує зв’язок ліворукості з деякими чинниками (наприклад, положення плоду), що впливають на організм ще в утробі матері. Одного чіткого "гену шульги" скоріш за все не існує, однак вчені відзначають близько 40 локусів (адрес генів), що можуть брати участь у формуванні цієї ознаки. Певною мірою асиметрія починає проявлятись ще під час перебування у материнському лоні, наприклад, при проведенні УЗД можна помітити, якою рукою плід активніше рухає, який пальчик смокче тощо. 

Чим особливі шульги? Психофізіологічні особливості шульг досі досліджуються. Вчених цікавить і творчий потенціал, і різні схильності до певних занять і тонкощі сексуальної поведінки. Однозначних висновків сьогодні не дуже багато. 

Але, скажімо, серед людей з ліворукістю поширені відмінні від гетеросексуальної поведінки варіанти (при чому і гомосексуальність, і схильність до небінарної гендерної самоідентифікації, і асексуальність). Серед проблем, які поширені серед шульг, — розлади аутичного спектру, шизофренія, деякі серцево-судинні захворювання та загалом вищі ризики передчасної смертності, що можуть бути частково пов’язаними не тільки зі станом організму, а й із більшою вірогідністю нещасних випадків через "праворукість" світу.

А чи є шульги серед тварин? Так, серед мишей 44% — правші, 28% — шульги, а інші — амбідекстри. Особливо цікаво, що у дикій природі більшість шимпанзе — шульги, але серед тих приматів, що перебувають у неволі, переважають правші. Припускають, що це пов’язано із необхідністю таких тварин контактувати із переважно праворукими людьми.

Ліві теж мають право! Варто, щоб усі люди мали однаково зручні інструменти для роботи та рівні умови праці. Хоча у такій дискримінації можна знайти одну перевагу — шульги вимушені вчитись працювати звичайними ножицями та іншими побутовими предметами й таким чином розвивають мозок різнобічно. Людям, у яких лідерську позицію займає права рука варто також час до часу робити звичні речі лівою рукою. Наприклад, спробуйте кілька днів на тиждень чистити зуби іншою рукою. Адже додаткові міжнейронні зв’язки ще нікому не завадили.


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Експрес