Віктор Аверкієв

Віктор Аверкієв

кореспондент, м. Теребовля

У Теребовлі в день Покрови Пресвятої Богородиці вшанували всіх загиблих за волю та незалежність України

15.10.2019 13:43   Автор : Віктор Аверкієв
Джерело: TeNews

Така подія відбулася 14 жовтня 2019 року на міському кладовищі біля меморіального комплексу. По всій Україні в цей день святкують ще такі дати червоного календаря: заснування УПА, День захисника Вітчизни і День українського козацтва.

Троє святих отців – отець мітрат Іван Сивак, парох УГКЦ Святого отця Миколая, обласний декан, декан теребовлянського деканату, митрофоний протоієрей, настоятель ПЦУ СВ. князя Володимра отець володимир Якубишин,  настоятель УГКЦ Зіслання Святого Духа отець Степан Манорик провели панахиду та освятили обеліск загиблим героям, також кожну із меморіальних плит з вирізьбленими іменами героїв.

null

 

null

 

null

 

null

 

null

В цей день перед тим у всіх церквах міста та всієї Теребовлянщини були проведені святкові літургії на честь свята Покрови.

Читайте також

День міста Теребовля 2019 (Відео)
Вітаю вас із Днем захисника України та із великим святом Покрови Пресвятої Богородиці, - Віктор Овчарук

Дане свято, як вважається, з'явилося понад тисячу років тому - в 910 році в Константинополі, і пов'язане з явищем Богородиці, яка допомогла вірянам, укривши їх своїм омофором - вбранням для богослужіння. Саме слово «покров» означає «покривало». У народній традиції у цей день відзначається зустріч осені із зимою. Свято пов'язане з початком вечірніх дівочих посиденьок й осіннього весільного сезону. Назву свята також пов'язують з першим снігом, який «покривав» землю, вказуючи на близькість зимових холодів. Крім того, свято стало символом заступництва, що допомагало воїнам здобувати перемоги в битвах. Вважається, що на Покрову молитви й замовляння про заміжжя володіють великою силою, тому дівчата, які мріють про весілля, намагаються провести ритуал, щоб вийти заміж протягом року.

Молитва на Покрову Пресвятої Богородиці здатна відповісти на такі прохання: врятувати від небезпеки; зцілити хворого; надіслати щадну зиму і не дати загинути озимим; захистити від лих (природних і громадських); дати дах над головою тому, хто його не має; допомогти з матеріальним станом і дати хліб насущний; допомогти дівчині знайти свого чоловіка; поліпшити взаємини в сім'ї.

Прикмети на Покрову

Покрова — споконвіку на Русі час весіль і заручин. Вважалося, якщо на Покрову побратися і сніжок піде — бути шлюбу щасливим. «На Покрову до обіду осінь, а після обіду зимушка-зима». Звідси й інші назви свята: Свято врожаю, Перше зазим'я, Покрив-батюшка, Засідки. Наставав час, коли врожай зібраний, засіки та комори забиті набоями на зиму, всі збираються в приміщенні, біля вогню, проводити холодну пору року. Безумовно, дуже багато прикмет пов'язано з весіллям. Одна з них свідчить, що якщо в Покрову буде вітряна погода, то цей рік буде багато наречених, а от якщо випаде сніг, то багато весіль. А ось, щоб знайти хорошого нареченого або наречену обов'язково цей день потрібно було провести весело, якщо буде інакше, то хорошого партнера в цьому році не знайти. У цей день уважно придивлялися до тих, хто доглядає за дівчатами в Покрову, адже саме він, згідно з повір'ями і буде нареченим. Пильну увагу приділяли і погоді. Адже якщо вітер дме у цей день зі сходу, то зима буде холодна. Якщо ж погода у цей день тепла, то й зима така ж буде, а якщо в Покрову холодно, то зимою будуть морози і багато снігу. Якщо на Покрову відлітають журавлі, то зима буде ранньою і холодною та морозною.

Віктор Аверкієв
Фото: Олег Капуста


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews