Новини Рівненщини

Новини Рівненщини

Блогер, журналіст, RvNews

На Рівненщині ще одна громада стала бездотаційною

27.02.2020 22:11   Автор : Новини Рівненщини
Джерело: RvNews
Із 2020 року Смизька об’єднана територіальна громада вийшла на рівень бездотаційності – завдяки суттєвому зростанню податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) вона значно поліпшила свої фінансові показники і не отримуватиме базової дотації.
 
Як повідомляє Рівненський регіональний офіс Програми «U-LEAD з Європою», також бездотаційною залишається Клесівська ОТГ. Три громади є реверсними, тобто частину своїх грошей передають до державного бюджету. Це  Вараська, Клеванська та Крупецька ОТГ. Розмір ПДФО на одного жителя, який зібраний у цій громаді, є вищим за загальноукраїнський. Решта 28 громад, з тих, що мають прямі міжбюджетні відносини,  отримують з державного бюджету базову дотацію.
 
Як наголосила радниця з питань муніципальних фінансів та управління Рівненського регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою» Ірина Кондратюк, власні доходи місцевих бюджетів ОТГ Рівненщини невпинно зростають.
«Одним з показників, які характеризують фінансові аспекти діяльності об’єднаних територіальних громад, є власні доходи на одного мешканця (співвідношення обсягу надходжень власних доходів до кількості мешканців відповідної ОТГ). Найбільший показник надходження власних доходів на одного мешканця у Вараській ОТГ – 9,8 тис. грн;  6.8 тис. грн – у Клеванській ОТГ; 6.5 тис. грн – у Привільненській.
 
Таких результатів вдалося досягти завдяки надходженням від податку на доходи фізичних осіб, а також підвищенню якості адміністрування платежів», - розповідає вона.
Зокрема, в 1,5 раза зросли власні надходження в Локницькій ОТГ за 2019 р. порівняно з 2018 р. А все завдяки зростанню надходжень плати за землю, яка збільшилася майже втричі.  Також значно зросли надходження від плати за землю в Немовицькій та Миляцькій ОТГ.
 
За надходженнями ПДФО лідирує Підлозцівська ОТГ – у 2019 році вона збільшила цей показник в 1.7 раза ; Малолюбашанська та  Привільненська майже в 1.4 раза.
Найбільше місцевих податків та зборів у власних доходах місцевого бюджету в Локницькій,  Боремельській, Повчанській та Тараканівській  ОТГ – більше 50%. Цей показник теж характеризує фінансову самодостатність громад.
 
«U-LEAD з Європою»
ПРОГРАМА ДЛЯ УКРАЇНИ З РОЗШИРЕННЯ ПРАВ І МОЖЛИВОСТЕЙ НА МІСЦЕВОМУ РІВНІ, ПІДЗВІТНОСТІ ТА РОЗВИТКУ
Програма «U-LEAD з Європою» впроваджується за підтримки Європейського Союзу та його країн-членів Данії, Естонії, Німеччини, Польщі та Швеції.

Читайте більше на RvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews