Не коронавірусом єдиним: чимало буковинців страждають від недостатнього лікування через карантин

03.08.2020 09:50   Опубліковано : Іванна Капустянська
Джерело: molbuk.ua

Через заборону проведення планового лікування на період карантину багато людей занедбали свої хвороби.

Багатьом із них тепер доводиться робити операції складніші і більш травматичні, констатують лікарі. Лише зараз ситуація починає поступово вирівнюватися, йдеться у публікації "МБ"


У лікарні швидкої медичної допомоги переповненні урологічне, хірургічне та неврологічне відділення. Щодня в лікарні роблять приблизно сто операцій.

"Пацієнти, які мали планові операції, змушені були їх відтермінувати через карантин. Хвороби почали прогресувати. Тому маємо багато випадків ускладнених форм холециститів, грижі. Деякі операції раніше ми могли робити лапароскопічним методом, наприклад, через маленький отвір видаляти камінці із жовчного міхура. Та через не проведення планових операцій понад два місяці, багатьом таким хворим довелося зараз робити операції відкритим способом, які є складнішими і більш травматичними", – пояснює начмед лікарні швидкої медичної допомоги Олександр Плегуца.

За словами лікаря, зраз вже відкритий доступ до планових операцій, тому ситуація нормалізувалася.

"Ми все одно повинні працювати з дотриманням карантину. Там, де можна відтермінувати операцію, ми переносимо її у межах тижня. Після проведення операції операційну потрібно продезінфікувати. Зараз у нас більший відсоток планових операцій. Найбільше лікують грижі, виразкові хвороби, серцеві патології, гіпертонічну хворобу, холецистити, урологічні проблеми", - продовжує Олександр Плегуца.

На початку карантину у лікарні різко зменшилася кількість інсультів. Та вже зараз неврологічне відділення заповнене вщент.

"Мали цікаву тенденцію по інсультах. Якщо у нас в середньому налічувалося 60 інсультів на місяць, то на початок карантину було 20. Чому так сталося, не знаємо, прогнозуємо, що 30% все ж лікувалися вдома. Зараз зміна погоди сприяє тому, що кількість росте, і наразі неврологічне відділення перевантажене. Маємо близько 60 пацієнтів з гострим інсультом", – каже Олександр Плегуца.

Лікарі радять більше не відкладати планове лікування, бо невідомо, якою буде ситуація восени.

"Є проблема зі здоров’ям, то її потрібно якомога швидше вирішити. І хоч кількість хворих на COVID-19 ще досить висока, але в області вже відпрацьована схема планового лікування. Пацієнт має зробити ПЛР-тест або ІФА-тест, які підтверджують, що людина зараз не хвора. І лише тоді його госпіталізують", – радить Олександр Матвійович.

У лікарні швидкої медичної допомоги запровадили обов’язкове вимірювання температури у приймальному відділенні. Ургентним хворим роблять обстеження, які виключають коронавірус. Зокрема, КТ грудної клітини і якщо є підозра на COVID-19, то лікарі одягають захисні костюми.

Після операції хворого з коронавірусом переводять у спеціалізовану лікарню, але у нас таких випадків було небагато.

Так само небагато лікарів у лікарні хворіло — з 220 лікарів коронавірус виявили у 15в. Всі вони вже одужали і працюють.

"Доводилося оперувати хворих з коронавірусом"

В обласній лікарні теж підтверджують статистику, що кількість важких хворих зросла.

"Ми справді сьогодні стикаємося часто із запущеними випадками. Те, що три-чотири місяці тому можна було прооперувати планово, оперуємо сьогодні набагато складніше. Люди не зверталися у медичні заклади, сиділи вдома, тому тепер стикаємося з тим, що запущені онкологічні хвороби, кровотечі. Кожного дня маємо таких хворих. Не знаю, що на це вплинуло, чи страх людей, чи карантин, але ситуацію маємо невтішну. Ми робимо госпіталізацію лише на підставі негативного ПЛР-тесту. Якщо є підозри на коронавірус, радимо перебути вдома, а потім оперуємо. Якщо ж це ургентні ситуації, наприклад, онкологія, кровотечі, то не чекаємо. Я й сам оперував хворих, у яких був підтверджений коронавірус", – каже хірург, начмед обласної лікарні Вадим Соколов.

У Чернівецькій міській лікарні №3 у період піку захворюваності довелося віддати кілька відділень в одному з корпусів для лікування хворих з коронавірусом. В іншому ж корпусі продовжували надавати допомогу пацієнтам з інсультом. Через наявність коронавірусних хворих тут ще не відновили планові лікування, але вже планують відкрити кардіологічне відділення.

"У нас, крім лікування хворих з коронавірусом, працювало інсультне відділення і ми приймали ургентним хворих. Не можу сказати, що збільшилася кількість важких хворих. Але якщо раніше ми приймали хворих і з важкою формою, і з легкою, то зараз маємо менших хворих, але з важчим перебігом хвороби. Наша реанімація іноді заповнена на 100%, іноді – на 75%. Та наразі спостерігаємо зменшення кількості інсультів. І тут виникає питання, ці люди вилікувалися, чи вони лікуються вдома, бо не пішли на обстеження і не виявили вірус. І чи не буде збільшення хворих з часом", – розповідає гендиректор міської лікарні №3 Віктор Проц.

Зараз у лікарні лежить сто хворих, з них 20 – з коронавірусом.

"Лікарня поки що заповнена наполовину, тому що через хворих з коронавірусом нам довелося віддати один корпус. Але є рішення комісії, що нам дозволено зменшити кількість ліжок для хворих на коронавірус - з 30 до 20. Тому ми плануємо на початку серпня відкрити кардіологічне відділення", - зазначив Віктор Проц.

В обласному кардіологічному центрі планове лікування відновили і проводять у повному об’ємі, але дотримуються усіх карантинних вимог.

"На початку епідемії спостерігали зменшення хворих з інфарктом з терміновою госпіталізацією. Зараз у нас така сама кількість інфарктів, як і була минулими роками. Раніше до нас поступало від 20 до 40 пацієнтів на день, з них з інфарктами від 1 до 5. Зараз така сама кількість. Але планових хворих менше, бо обмеження у госпіталізації є. Прискіпливо до цього ставимося і госпіталізуємо лише згідно з показами", – каже гендиректор обласного кардіологічного центру Ірина Маковійчук.

Текст написаний в рамках проєкту Coronavirus Survival Kit for Media від Media Development Foundation. Проект реалізується за фінансової підтримки Міністерства закордоннихсправ Чеської Республіки у рамках Transition Promotion Program. Погляди, викладені у цьому матеріалі, належать авторам і не відображають офіційну позицію МЗС Чеської Республіки.


Читайте більше на CvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: molbuk.ua