Зоряна Замкова

Зоряна Замкова

журналіст, письменниця

Спільно та відповідально рухатися до здорового суспільства

24.01.2021 16:45   Автор : Зоряна Замкова
Джерело: TeNews

Для України завжди була характерною ситуація, за якої найкращим мотиватором для роботодавців є перевірки наглядових органів.  Є загроза приходу інспектора – завзято займаємось охороною праці. І то здебільшого на папері. Якщо перспективи такого візиту немає – не займаємось. Як наслідок – травми на виробництві, чиєсь скалічене життя, а то й важчі втрати – смертельні. І вже ні виплати Фонду соціального страхування України, ні розпачливі слова не здатні змінити ситуації.

Те ж саме відбувається і з профілактикою коронавірусної інфекції. На початках пандемії СOVID-19, коли всі були нажахані інформацією з Китаю, Європи та США, люди свідомо дотримувались дистанції, ізоляції, користувались повсюдно засобами індивідуального захисту та засобами дезінфекції. Згодом відчуття небезпеки притупилося. І всі, хто особисто не пережив жах важкого перебігу коронавірусної хвороби, чиї родичі не лежали під кисневими апаратами, хто не втратив найдорожчих, вирішили, що усі ті заходи – річ непотрібна. Вони не можуть зрозуміти, що коли ми будемо насправді відповідальними, то побачимо, що поступово хвороба буде спадати. Але коли будемо відповідальними ВСІ РАЗОМ. У маршрутках і крамницях, в офісах і на ринках, на курортах і в церквах, у ресторанах і на громадських зібраннях – у всіх місцях скупчення людей.

У теперішній час просвітницькі заходи зможуть допомогти сповільнити поширення COVID-19 й уникнути ризику перевантаження системи охорони здоров’я хворими. Адже тривожна тенденція повторних випадків зберігається: за свідченням головного санітарного лікаря Тернопільської області О.Чайчук днями повторно захворіло вже понад 50 людей, імунітет, який набувається при захворюванні на COVID-19, є нестійким. Людина може хворіти другий і третій раз. Точних даних, які рівні антитіл необхідні для захисту і як довго ці антитіла зберігаються в організмі, ще немає. Ймовірно, у групі ризику повторного зараження коронавірусом перебувають люди, які перенесли захворювання в легкій формі, припускають у Центрі громадського здоров’я. Перший раз, якщо перебіг хвороби легкий, то другий раз людина хворітиме набагато важче, може бути і летальний випадок…

Чомусь доки не запроваджені штрафні санкції – люди не можуть свідомо дотримуватись заходів особистої безпеки, носити маски, тримати дистанцію… З 14 січня цього року контролюючі органи штрафують українських підприємців за допуск людей без масок у будівлі й транспорт. Передбачено накладення штрафів на підприємства, підприємців, установи, організації, які порушили санітарне законодавство, у розмірі від 3400 до 5100 гривень. 

Звісно, штрафи стимулюють до дисципліни. Маємо надію, що більшість людей задумається і таки одягне маску, буде дотримуватись дистанції в супермаркеті чи деінде. І не тільки тому, що боятиметься фінансових санкцій, а, насамперед, бо розумітиме: немає нічого дорожчого за життя і легковажити ним не маємо права. Ні своїм, ні чужим.

Світ змінився. Уже всі, напевне, чули про мутовані різновиди вірусу – Британський, Бразильський, інші загрози. Країни переповнені як хворими, так і тими, хто допомагає побороти недугу. Хто переконаний, що віруси його оминуть, і хто панічно боїться заразитися. Хто активно використовує знання, вміння та засоби у боротьбі з новітньою чумою і хто нехтує власним здоров’ям. Світова практика показує, що своєчасні протиепідемічні заходи, зокрема карантинні, є доволі ефективними в боротьбі з коронавірусною інфекцією.

Вибратися з прірви COVID-19 поодинці не вийде. Це має бути спільне рішення громадян, спільне прагнення, спільне усвідомлення, яке не залежить ні від посад, ні від майнових статусів, бо хвороба їх не питає.

Найкращий спосіб побороти вірус для всіх – дотримуватися правил і самоізолюватися одразу, як тільки існуватиме ризик подальшого поширення коронавірусу.  В цьому колі проблем все взаємопов’язано. Бо й в народі  кажуть: одна рука вінок не заплете. Тому маємо  спільно та відповідально рухатися до здорового суспільства.

Г. Радзіх,
заступник начальника управління – начальник відділу профілактики страхових випадків управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Тернопільській області.


Читайте більше на TeNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews