Іванна Капустянська

Іванна Капустянська

Редактор сайту CvNews

Новий закон про мобілізацію: що змінюється для військовозобовʼязаних 18 травня

18.05.2024 17:10   Автор : Іванна Капустянська
Джерело: CvNews

18 травня в Україні вступить в дію новий закон про мобілізацію. З основного: скасування строкової служби, обмежене коло людей, які можуть доглядати за рідними, зміни щодо відстрочки та термінів оновлення облікових даних.

Суспільне Чернівці поспілкувалось з адвокаткою Людмилою Янчук щодо нововведень та дізналось, чи загрожує військовозобовʼязаним кримінальна відповідальність за не оновлення даних та чи збільшуються повноваження працівників центрів комплектування під час перевірок на вулицях міста.

Зміни щодо військового обліку

До 18 травня військовий облік вели лише у центрах комплектування, після початку дії нового закону чоловіки можуть стати на облік додатково й у ЦНАПах та через електронний кабінет. Міноборони створило додаток Резерв+, де всі чоловіки від 18 до 60 років зможуть оновити дані, які зберігатимуться у єдиному реєстрі "Оберіг". З 18 червня у застосунку також зʼявиться QR-код, за яким можна буде отримати інформацію про статус військовозобовʼязаного.

Вручати повістку у ЦНАПі та застосунку не можуть — надалі після оновлення даних, якщо в цьому буде необхідність, працівники ТЦК можуть викликати людину за новою адресою.

"Також сповіщення від працівників ТЦК телефоном не є належним способом повідомлення, тобто це не буде вважатися, що особу повідомлено про те, що їй потрібно з'явитися на певну дату. Просто ви оновите свої дані і з вами зможуть звʼязатись працівники ТЦК, якщо у них будуть певні питання стосовно ваших облікових даних, але повістки все одно повинні або вручатися особі, або направлятися", — розповіла адвокатка Людмила Янчук.


Змін для жінок новий закон не передбачає. Ті, які були військовозобовʼязаними, зокрема медичні працівниці, й надалі мають оновлювати свої військово-облікові дані. А ось щодо студентів — є зміни щодо умов відстрочки. Зокрема, якщо раніше всі студенти денної чи дуальної форми навчання підлягали відстрочці від мобілізації, тепер це поширюється лише на тих, хто здобуває освітній рівень вперше.

Тобто, якщо ви вже бакалавр, відстрочка буде, якщо продовжите навчання на магістра. Однак, якщо вже є ступінь магістра, на здобуття другої вищої освіти відстрочка не передбачена.

"На цей момент жодних змін стосовно того, що студент при вступі повинен мати військово-облікові документи. Однак ще в 2023 році МОН видавило лист, згідно якого і роз'яснило, що військовозобовʼязані чоловіки повинні надавати такі військово-облікові документи, тобто це ще було з минулого року. Наскільки мені відомо, якісь навчальні заклади дотримувалися, даного листа якісь ні", — розповідає Янчук.

Для військовозобов'язаних також внесли ряд змін. Зокрема, виключили статус обмежено придатних. Відповідно ті, хто отримали такий статус, будуть зобов'язані повторно прийти ВЛК.

Що загрожує військовозобовʼязаному за не оновлення даних?

Після того, як закон набирає чинності – у військовозобов'язаних є 60 днів на те, щоб оновити дані. Це потрібно зробити і тим, хто вже оновлював дані, якщо зробив це до квітня цього року.

Якщо людина цього не зробила, то порушила порядок мобілізації – у такому разі її можуть оштрафувати. Розмір штрафу складатиме від 17000 до 25500 гривень.

Після штрафу працівники центру комплектування можуть доручити поліцейським доставити людину для оновлення даних та проходження військово-лікарської комісії. Якщо поліція не зможе знайти людину, на поштову адресу надсилатимуть вимогу зʼявитись до ТЦК.

"Якщо все ж таки особа протягом 10 днів не з'явиться, тоді вже може бути порушене питання притягнення до відповідальності шляхом обмеження права керувати транспортним засобом. Для цього працівники центру комплектування та соціальної підтримки повинні звернутися до суду", — каже Янчук.
Кримінальна відповідальність, за словами Янчук, як була передбачена, так і зберігається. Це строк до пʼяти років позбавлення волі, якщо людина ухиляються від мобілізації. Але для цього потрібно пройти декілька стадій — тобто адміністративне порушення, відмова зʼявитись, відмова від військово-лікарської комісії, відмова від військової служби.

Зміни щодо відстрочки

Відмову у відстрочці можуть отримати чоловіки, у яких дружина має третю групу інвалідності, право на неї матимуть лише у разі другої групи. Також є обмеження щодо догляду. З 18 травня відстрочку по догляду можуть надати лише, якщо догляд здійснюється за родичами першого ступеню спорідненості: дружина, батьки, діти. А щодо другої групи спорідненості, до прикладу, бабуся чи дідусь — то відстрочку можуть дати лише, якщо військовозобовʼязаний не має матері чи батька, або ж вони також потребують догляду.

"Передбачено в даній редакції закону також право на відстрочку всіх осіб з інвалідністю. Тобто вони можуть бути призавані у військову службу тільки за контрактом, за власним бажанням. Раніше такого уточнення не було", — каже Янчук.
Вручення повісток та повноваження працівників центрів комплектування
Повістки, як і раніше, можуть вручатись працівниками ТЦК, силових структур, органами місцевого самоврядування, ОСББ та керівниками навчальних закладів. Стосовно поліцейських — то їх повноваження щодо цього не збільшуються, вони вповноваженні тільки супроводжувати процес вручення повістки.

"Як і в попередній редакції, не передбачається таких повноважень працівників ТЦК, як самостійно доставляти осіб до відповідних центрів. Якщо особа отримала повістку, не з'явилася, то тоді вже поліція зобов'язана вручити, якщо поліція не може вручити — надсилається поштою. Самостійно працівники ТЦК не уповноважені це здійснювати. Знаю, що по факту по всій Україні здійснюється, але таких повноважень не передбачено", — розповідає Янчук.

Скасування строкової служби

З 18 травня офіційно скасовується строкова служба. Замість неї запроваджується базова військова підготовка. Вона буде проводитись в навчальних закладах і буде обов'язковою.

"Під час дії воєнного стану це буде скорочений термін — три місяці, а в загальному це буде півроку. При навчальних закладах. Тобто це буде під час навчання. Нікуди окремо їхати не потрібно буде, ніхто студентів не забиратиме з навчальних закладів, і це не буде під час навчального процесу", — каже Янчук.

Базова військова підготовка розпочнеться з 2025 року.


Читайте більше на CvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews