Альона Чорна

Альона Чорна

журналістка, регіональна представниця Інституту масової інформації в Чернівецькій області

Зникнення людини, “ухилянти” й народний депутат у ТЦК. Що писали чернівецькі медіа у серпні про мобілізацію

30.08.2024 22:32   Автор : Альона Чорна
Джерело: CvNews

Чернівецькі медіа активно висвітлюють тему мобілізації, інформують населення про законодавчі аспекти,  незаконний перетин кордону та мотивуючі історії про військовослужбовців. Часто тема мобілізації висвітлюється в нейтральному тоні. Така тенденція, щоправда присутня не тільки у місцевих медіа, а й всеукраїнських. Про що свідчить моніторингове дослідження Інституту масової інформації. 

Представниця ІМІ в Чернівецькій області проаналізувала новинний контент п'яти  чернівецьких медіа звертаючи увагу на публікації про роботу ТЦК та СП й загалом всі публікації, що стосуються мобілізації.

Аналізувалися новинні стрічки  таких сайтів: Молодий буковинець, МА АСС, Чернівецький промінь, БукІнфо та 0372.  Перевірялися стрічки з 1 по 20 серпня 2024 року. 

 “Зникла людина” та заява ТЦК

На початку серпня у м. Хотин (Чернівецька область) зник чоловік. Про це повідомила його сестра на своїй сторінці у facebook. За її словами востаннє він був у територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки, після чого рідні втратили з ним зв’язок. Інформація про даний інцидент поширювалася переважно в соцмережах. Після озвучення позиції Чернівецького ТЦК, медіа опублікували їхню заяву в новинних стрічках. Водночас дещо не вистачало балансу думок та фахових коментарів правоохоронних органів для пового розуміння ситуації. 

За інформацією ТЦК громадянин, якого вважали викраденим є військовозобов'язаним та під час перевірки на блок-посту не надав уповноваженим особам військово-облікові документи. “Громадянин був доставлений правоохоронцями до ТЦК для уточнення даних і проходження військово-лікарської комісії. Підстав для відстрочки громадянин не мав, ВЛК був визнаний придатним до військової служби і направлений для підготовки до навчального центру”, – йдеться у офіційному повідомленні. 

За словами служби зв'язків з громадськістю Чернівецького ТЦК, протиправних дій з боку представників ТЦК стосовно громадянина не було. 

ТЦК спростовує факт “викрадення чоловіка” у м. Хотин. Скриншот новини на сайті “Чернівецький промінь”

 Незаконний перетин кордону 

Залишаються в лідерах новини про незаконний перетин кордону. Попри те, що в жодній з численних публікацій немає посилань на рішення суду про ухилення від призову за мобілізацією та доведення злочину, слово “ухилянт” продовжує фігурувати у новинних стрічках: 

“Ховались від прикордонників під дощовиком: на Буковині викрили двох ухилянтів” (Чернівецький промінь)

“На Буковині ухилянт з провідником, тікаючи за кордон, потратили в ДТП” (МА АСС)

“Прикордонники розповіли, як на Буковині ухилянти зі всієї України намагаються нелегально потрапити за кордон. Біля Красноїльська ціле нашестя втікачів” (БукІнфо)

Медіаекспертка ІМІ Олена Голуб зазначає, що слово “ухилянт” має негативну конотацію та може викликати негативне ставлення до цієї соціальної групи. “Іноді медіа називають деяких чоловіків “ухилянтами”, не розібравшись у мотивах цієї людини. Наприклад, деякі люди незаконно перетинають кордон, проте їхні мотиви у вчиненні цих дій невідомі, а їх відразу називають “ухилянтами”, – зауважує медіаекспертка. За її словами, це може бути порушенням стандарту точності. Якщо ж навіть є рішення суду [щодо ухилення від військової служби], то варто використовувати ті лексеми, які використані у відповідному судовому рішенні.

У матеріалі ІМІ “Інформаційна війна за мобілізацію: як медіа та влада формують ставлення українців” зазначається, що в інформаційному полі України є очевидним упереджене ставлення до ухилянтів. “Тим більше що саме слово “ухилянт” має негативний відтінок. Тобто про об’єктивність та збалансованість у цьому разі говорити не випадає. Втім, це цілком очікувано в умовах війни”, - зазначається у дослідженні ІМІ. 

Дослідження ІМІ також вказує на брак позитивної комунікації на тему мобілізаційних процесів з боку державних органів. Замість того щоб мотивувати долучатися до Сил оборони, влада частіше переконує шляхом тиску та залякувань, погрожуючи різними покараннями та обмеженнями. Навіть у поодиноких випадках, коли посадовці намагаються формулювати позитивні меседжі чи апелювати до громадянської свідомості військовозобов'язаних українців та українок, вони досягають такої мети не кожного разу.

Скриншот новини з інформаційного сайту МА АСС

Загальне інформування 

Спільною темою для всіх досліджуваних ресурсів залишається тема інформування про хід мобілізації та права військових

Так інформаційний сайт “0372” в одній добірці: “Що треба знати військовим про свої права” об’єднав всі публікації, які стосуються прав українських захисників та можливостей для них. Йдеться про виплати матеріальної допомоги, право на отримання статусу особи з інвалідністю внаслідок війни, базову загальновійськову підготовку тощо.  

“Чернівецький промінь” інформує про продовження воєнного стану і мобілізації до 10 листопада та можливість для демобілізованих ветеранів пройти реабілітацію

“Молодий буковинець” інформує про зміни до порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період.

“БукІнфо”  роз’яснює “Як виглядатиме вимога ТЦК про обмеження у керуванні автомобілем”. МА АСС пише про студентів та багатодітних батьків, які зможуть отримати онлайн-відстрочку в “Резерв+”, формування військово-облікових документів через “Дію”, застосунок “Армія+”, який має на меті спростити бюрократичні процеси та включатиме електронні рапорти, Армія ID, опитування та захищену комунікацію між воїнами. 

Як виглядатиме вимога ТЦК про обмеження у керуванні автомобілем. Скриншот новини Інформаційного порталу БукІнфо

 Народний депутат Мазурашу й ТЦК 

Обговорюваною темою у соцмережах став допис нардепа Георгія Мазурашу, який розкритикував Чернівецький територіальний центр комплектування та соціальної підтримки

На своїй сторінці у facebook нардеп розповів, що за зверненнями до нього навідався до військово-лікарської комісії, де, як йому поскаржилися, “незаконно утримують громадян понад 3 години за гратами”. Мазурашу хотів розібратися у ситуації, однак навіть посвідчення не дало йому можливості потрапити до керівництва на прийом. Через що нардеп викликав поліцію та написав заяву про перешкоджання депутатській діяльності. Висвітлив цей інцидент з дотриманням балансу думок “Молодий буковинець”. У відповідь на допис нардепа ТЦК та СП опублікували свою заяву, де вказали, що поведінка народного депутата України Георгія Мазурашу та його дії, як народного обранця, йдуть врозріз загальній політиці держави. Резюмуючи, що всі зусилля мають бути спрямовані на досягнення єдиної мети, збереження державності, територіальної цілісності та незалежності України.

 

Нардеп Мазурашу поскаржився на ТЦК та СП. Скриншот новини на сайті “Молодий буковинець”

Мотивуючі історії про військових

“Молодий буковинець” – єдине видання, яке протягом досліджуваного періоду опублікував кілька мотивуючих історій про військовослужбовців:  

“Розумів, що рано чи пізно, піду до війська”: історія волонтера з Чернівців Олександра Науменка, який вступив до ЗСУ 

“Хотів відправити окупантів до пекла”: історія воїна-добровольця, який після травми працює у Чернівецькому ТЦК 

“Треба захищати дітей, країну”: буковинець повернувся із окупованої Херсонщини і пішов на війну 

“Тільки згуртованість допоможе нам відбитися від ворога”: історія воїна з Буковини, який воював на гарячих напрямках фронту

“Гордий, що в нас є такий батальйон”: бійці з Буковини знищили роту окупантів

Скриншот новини на сайті “Молодий буковинець”

Проаналізувавши новинні стрічки чернівецьких медіа, спостерігаємо кілька давно сформованих тенденцій. Медіа пишуть про мобілізацію переважно у нейтральному, або позитивному аспекті. ТЦК комунікують із медіа, дають коментарі, проте часто офіційні повідомлення мають канцелярський стиль. Всім досліджуваним медіа бракує у матеріалах про мобілізацію балансу думок. Часто конфліктні ситуації між громадянами та представниками ТЦК подаються за кільки днів після інциденту й переважно крізь призму офіційного повідомлення ТЦК, без коментарів іншої сторони. Окремо варто сказати про вживання лексеми “ухилянти”, що, звісно без судового рішення розцінюється як мова ворожнечі. Серед позитивних аспектів є написання матеріалів про військових, розповіді про їх шлях, біль та перемоги.  

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО «Інститут масової інформації» та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

 


Читайте більше на CvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews