Лелека чорний - одна з перлин буковинської фауни - потребує захисту

12.07.2019 09:12   Опубліковано : Наталія Чернівецька
Джерело: CvNews

Кожному добре відомий великий білий птах – лелека, що здавна живе серед людей i будує гнізда в населених пунктах на деревах і дахах хат. Але мало хто бачив його найближчого родича, що гніздиться у віддалених, глухих кутках старих заболочених лісів, які не зазнали втручання людини.

Йдеться про чорного лелеку, який нині став рідкісним, зникаючим птахом, що занесений у Червону книгу.

Лелека чорний – дуже рідкісний птах, адже у світі налічується лише близько 20 тисяч гніздових пар. В Україні гніздяться більше тисячі пар, переважно у Східних Карпатах і прилеглих рівнинах у межах Закарпатської, Львівської, Івано-Франківської та Чернівецької областей, а також у межах Львівської, Волинської, Рівненської, Хмельницької, Житомирської, Київської, Чернігівської та Сумської. Окремі випадки гніздування виду відомі у Тернопільській, Вінницькій та Полтавській областях.

Найкраще середовище для чорного лелеки – ліс. Гнізда його можна побачити у старих лісових масивах або на деревах поруч із болотами, річками, озерами чи луками. Найбільше полюбляє листяні ліси, заплави.

Лелека веде потаємний спосіб життя й уникає шуму, він дуже чутливий до візитів на гніздову територію. Нерідкими є випадки, коли птахи залишають кладки внаслідок проведення поблизу лісогосподарських робіт (у гніздовий період). На жаль, погане знання біології цього птаха часто призводить до того, що під час рубання, навіть у позагніздовий сезон, у кращому випадку залишають тільки дерево з гніздом, а ліс довкола вирубують. Зрозуміло, що птах таке гніздо полишає. Досить часто під час рубок гніздо лелеки опиняється на краю вирубки. Це також переважно призводить до полишення гнізда птахами. Окрім лісогосподарських робіт, лелеку можуть злякати збирачі грибів, ягід та й просто відпочивальники, які проявляють надмірну цікавість до гнізда. Зменшення кількості чорних лелек може спричинити і нестача харчів. Осушувальні меліоративні роботи призвели до значного зменшення місць, придатних для живлення птахів.

Ще один фактор – це проблема нестачі дерев, на яких лелека може влаштовувати гнізда. Інтенсивні лісогосподарські роботи призвели до значного омолодження лісів. Гніздо лелеки – велика масивна конструкція, яку може витримати тільки потужне старе дерево.

Задля збереження та примноження цього рідкісного виду Міністерство екології та природних ресурсів України розбило План дій щодо збереження чорного лелеки в Україні, який підпримало управління екології та природних ресурсів обласної державної адміністрації.

Відповідальними виконавцями Плану дій є обласні державні адміністрації та установи природно-заповідного фонду у Закарпатській, Вінницькій, Волинській, Житомирській, Івано-Франківській, Київській, Львівській, Полтавській, Рівненській, Сумській, Тернопільській, Чернівецькій та Чернігівській областях, Державний природознавчий музей НАН України, Державне агентство лісових ресурсів та Мінприроди України. Серед заходів зі збереження виду зазначені наступні:

- організація та проведення моніторингу;

- здійснення еколого-освітніх заходів;

- створення охоронних зон у місцях гніздування;

- створення мережі територій та об’єктів природно-заповідного фонду, природоохоронних територій міжнародного значення;

- облаштування штучних гніздівель;

- оптимізація лісокористування в місцях гніздування;

- заходи з оптимізації гідрологічного режиму в місцях гніздування;

- розведення в неволі, реабілітація та випуск у природу;

- співпраця та координація природоохоронних заходів.

З наказом можна ознайомитись за посиланням .

За матеріалами ЧОДА.
 

Читайте більше на CvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews