Чи доступні всі ліки у стаціонарній лікарні Чернівців?

09.10.2019 01:38   Опубліковано : Іванна Капустянська
Джерело: CvNews

У стаціонарній мережі безкоштовно надають препарати для невідкладної допомоги та 100% забезпечують лікування інсульту. Що є у лікарні №3.

Як повідомляє видання "Шпальта"  перший етап реформи медичної галузі сприяв появі у поліклініках ліків та безкоштовних медичних засобів для надання невідкладної допомоги. Другий етап реформи (у стаціонарних закладах) – заплановано на квітень 2020 року. Відповідно тоді буде інакшою система грошового забезпечення лікарень та пацієнтів.

Що і кому наразі надають безкоштовно у стаціонарній мережі, ми дізнавалися у міській клінічній лікарні №3.

Допомогу при невідкладних станах ми надаємо безкоштовно. Також міська рада виділила кошти на лікування хворих із мозковими інсультами. Наразі маємо достатньо медикаментів для лікування інсультів згідно із протоколами. Перелік наявних медикаментів, які надаємо безкоштовно, розміщуємо на сайті. У неповному обсязі даємо ліки пільговим групам населення у всіх випадках. Також під час епідемії грипу ми надавали безкоштовно лікарські препарати для лікування пневмонії, – каже медичний директор КМУ «Міська клінічна лікарня №3» Володимир Кіршенблат.

У міській клінічній лікарні №3 є чотири відділення: інсультне, неврологічне, перше терапевтичне (тут є ліжка кардіологічні і ревматологічні), 2-терапевтичне – тут лікують захворювання легень, кишково-шлункового тракту. І лише в одному – повний курс лікування безкоштовний.

«На 2019 рік міський бюджет виділив 4,7 млн гривень на медикаменти для лікарня. Із них – тільки на інсультний центр – 3,7 млн гривень. Це вже третій рік міський бюджет забезпечує інсультний центр. Лікування у відділенні інтенсивної терапії коштує близько 650 грн/день, в інсультному центрі – 95 грн/день. Але хворі забезпечені у цих відділеннях на 100%. У інших відділеннях – 100%- безкоштовна допомога лише невідкладних станів та пільговиків», – розповідає заступник генерального директора з економічних питань КМУ «Міська клінічна лікарня №3» Світлана Романюк.

За словами В. Кіршенблата, у лікарні дотримуються протоколів і державного реєстру. Відповідно можуть користуватися тільки держреєстром і використовувати ліки згідно із протоколами. А тому, попри прохання пацієнтів, не можуть лікувати іншими препаратами.

«Люди хочуть імпортних лікарських засобів, але ми не може це дати, бо імпорт буває втричі дорожчим. На торгах переважно фірми, які пропонують препарати вітчизняного виробництва», – каже Володимир Кіршенблат.

 

Інсультний центр

Піднімаємося у реанімацію ліфтом для перевезення пацієнтів. Наразі у реанімації інсультного центру перебуває двоє пацієнтів. За словами В. Кіршенблата, кількість інсультних викликів залежить «лише від Бога». Може бути й вісім, а може не бути жодного.

На другому поверсі лікарні на стіні роздруківка із залишком ліків.

«Оновлюємо її щотижня. Тут фактичний залишок ліків. Із переліком можуть ознайомитися пацієнти, які не мають інтернету», – каже медичний директор.

За словами Володимира Кіршенблата, навіть у найгірші для лікарні часи, невідкладну допомогу тут надавали за рахунок лікарні.

 

Попри цілковиту забезпеченість закладу ліками, пацієнтам з інсультом доведеться витратитися, аби зробити комп’ютерну томографію.

Оскільки у лікарні є лише приватний томограф, вартість одного знімка вартує 1200 гривень у робочий час, у позаробочий – 1500 гривень.

«Комп’ютерний томограф коштує близько 12 млн гривень. Ще два роки тому створили комісію міської ради з вивчення цього питання. Але коштів так і не виділили. Нам потрібно, аби міський бюджет для проведення томографії погашав на рік мільйон гривень. Адже у випадку інсульту знімок потрібний іноді й не один», – каже В. Кіршенблат.


Читайте більше на CvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews