Іванна Капустянська

Іванна Капустянська

Редактор сайту CvNews

« Невидимі» охоронці за державні мільйони: що не так із охороною лісових об’єктів на Хмельниччині та Буковині

03.02.2024 19:21   Автор : Іванна Капустянська
Джерело: CvNews

Ймовірне нераціональне витрачання коштів державного спеціалізованого господарського підприємства “Ліси України” щодо охорони лісів на територіях  Хмельницької, Чернівецької та Тернопільської областей.

Днями до редакції ХМ-ІНСАЙД звернулись небайдужі громадяни щодо можливого нераціонального витрачання коштів державного спеціалізованого господарського підприємства “Ліси України”. Йдеться про суму 42 365 472 гривні, які держпідприємство “розіграло” наприкінці минулого року за послуги з охорони об’єктів Подільського лісового офісу, що діє на території трьох областей: Хмельницької, Чернівецької та Тернопільської. Громадяни звернули увагу, мовляв, держава оплачує чималенькі суми приватній фірмі за охорону понад пів сотні об’єктів, але при цьому охоронники подекуди чомусь залишаються “невидимими”.

У жовтні 2023 року ДСГП “Ліси України” оголосило на “Prozorro” тендер на послуги з охорони об’єктів Подільського лісового офісу зі стартовою ціною 44 877 047 гривень. За результатами закупівлі, замовник визнав переможцем приватне підприємство “Шериф-Захист” із Києва. Воно запропонувало 42 365 472 гривні за надання послуг, що на декілька тисяч дешевше, аніж пропозиція іншого учасника торгів – Управління поліції охорони в Хмельницькій області.

null
скріншот

Бенефіціарним власником ПП Шериф-Захист” є киянин Дмитро Стрижов. Основним видом діяльності підприємства, згідно з даними платформи YouControl, зазначено “електромонтажні роботи”. До слова, ця фірма лише упродовж минулого року виграла державних закупівель на охоронні послуги на суму 80 860 951 гривня, із них найбільш успішним і вартісним стала угода саме з держпідприємством “Ліси України”.

У технічних умовах цієї закупівлі заявлено:

Всі охоронники повинні бути забезпечені посвідченнями, форменим одягом відповідної пори року, спеціальними засобами (мінімально: бронежилети, гумові кийки, газові балончики з аерозолями сльозоточивої та дратівної дії), які відповідають чинному законодавству, мобільним зв’язком та персональними супутниковими GPS-трекерами для перегляду інформації стосовно часу та шляхів обходу територій об’єктів охорони охоронниками. Охоронники на об’єктах повинні бути додатково забезпечені переносними радіостанціями потужністю не менше 2 Вт, використання, яких може здійснюватися у відповідній області України, з групою швидкого реагування або між собою в межах досягнення. Працівники охорони, задіяні для надання послуг, повинні мати не нижче 3-го кваліфікаційного розряду”.

Такий суворо “озброєний” і недешевий, на думку потенційних учасників закупівлі, підхід до процедури з охоронних послуг лісівників тилових областей викликав запитанняякі вони й поставили замовнику на майданчику “Prozorro”:

   “Ви на війну зібрались? Бронежилет, зброя, GPS тренери. 212 озброєних чоловіків це 3 мотострілецькі роти! Ганебні умови. Лісники це практично правоохоронний орган. Якщо не може себе охороняти, то як ліс охороняється?”,

   “Недоцільне використання коштів за завищеною вартістю під час дефіциту бойового спорядження на війні. Там гинуть люди”,

   “Занадто висока вартість для охорони офісів. ДП “Ліси України” вже не вперше виставляють тендера недоцільні або з завищеною ціною. Державні кошти мають іти на обороноздатність держави в першу чергу. Кошти на ЗСУ!”,

   “Завищена сума охорони, є статті куди доцільніше використати ці гроші”.

null
Скріншот

10 листопада 2023 року держпідприємство “Ліси України” в особі директора Подільського лісового офісу Василя Гончара уклало договір із ПП “Шериф-захист”Строк дії угоди – до 9 листопада 2024 року. У додатку до договору вказані 54 об’єкти лісгоспів (склади, адмінбудівлі, лісопункти, розсадники, цехи, гаражі тощо – РЕД.) у межах трьох областейЦе — щоденні добові пости (тобто, потребують цілодобової охорони), а також 15-годинні пости в робочі дні та цілодобові у вихідній й святкові.

Передбачено, що загалом має бути залучено 212 охоронників та обов’язкова їх фізична присутність на об’єктах охорони. Кожен із них охоронна компанія повинна забезпечити двома працівниками зі спорядженням та спецзасобами, які мають змінювати один одногоВартість однієї години охорони становить 104,97 гривні.

Довірені ХМ-ІНСАЙД особи рандомно навідались до декількох таких постів лісгоспу в Хмельницькому районі. Задля об’єктивності побували там у різний час доби, в тому числі й у робочі дні. Забігаючи наперед, зауважимо, що в більшості випадків охоронців на постах не було, а в окремих місцях у якості охоронників зустрічались жінкиякі взагалі “поняття не мають”, хто чи що таке “Шериф”.

Так, у місті Деражня, де розташований добовий щоденний пост, до людей тричі виходила одна й та ж жіночка.

null
скріншот

Все б нічого, але таке враження, що пані геть не знає, як повинен виглядати охоронець державного підприємства і не цілком впевнені, що сама ж охоронниця знає, яка її реальна зарплатня. Попри посмішку та доброту охоронниці, ми не побачили ні розпізнавальних знаків, ні спецзасобів. А під час розмови з нами пані дещо збентежило, про якого “шерифа” йде мова. А вже вранці, коли ми вирішили все ж побачити її колег по зміні, знову ж таки зустріли нашу нещодавню знайому, яка, на диво, була обізнана хто її прийняв на роботу і що в неї все ж є форма, шеврон і спецзасоби. Ні, їх ми не побачили”, – розповіли виданню довірені особи.

Далі – село Бохни, що на межі Вінниччини та Хмельниччини. Там також розташований щоденний добовий пост.

Жодної охорони, жодних “шерифів” чи щось подібне ми в той день (29 січня 2024 року — РЕД.) не побачили. Щоденний добовий пост є, а ось охоронців, які б захищали ліси — немає”, – кажуть активісти.

Потім заїхали на щоденний добовий пост у Головчинцях: двері зачинені, охорони немає. 

null
Фото з власних джерел

У селі Пархомівці в адмінприміщенні був присутній працівник лісового підприємства. На запитання про охорону він знизав плечима.

До слова, напередодні у Пархомовецькому лісництві взагалі нікого не було, що для нас здалося дивним”, – стверджують довірені особи.

Напередодні активісти також приїжджали глянути чи є хто на охоронному посту. Однак, у Пархомівцях їх чели лише сліди самотніх зайчиків, охоронців, що не дивно, не було.

null
Фото з власних джерел

Однак, “вишенька на торті” чекала їх в самому Подільському лісовому офісі. Адже у селі Прибузьке, де повинен бути щоденний добовий пост і безпосередньо розташований центральний офісактивісти в робочий день, за їх словами, не знайшли нікого – ні працівників, ні охоронця.

null
Фото з власних джерел

“Хіба що олені, які сумно зустріли нас при вході на територію офісу”, – констатували співрозмовники. 

Зважаючи на все це, виникла низка логічних запитань: чи знає керівництво Подільського лісового офісу, наскільки якісно виконуються умови 42-мільйонного договору? Що і де “охороняють” працівники ПП “Шериф-Захист” за державні кошти? Чи настільки вже лісівники довіряють “невидимим” охоронцям своє майно?

Редакція звернулась за коментарем до Подільського лісового офісу. Там сказали, що не готові відповісти, поки не вивчать ситуацію й розберуться в усьому. Тож, як тільки отримаємо від них відповідь, обов’язково повідомимо про це наших читачів.

 


Читайте більше на CvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews