Іванна Капустянська

Іванна Капустянська

Редактор сайту CvNews

«Невидимі» охоронці лісів Буковини та Поділля, або як «розпиляти» виграні кошти на держзакупівлях

28.02.2024 21:02   Автор : Іванна Капустянська
Джерело: CvNews

У жовтні 2023 року ДСГП “Ліси України” оголосило на “Prozorro” тендер на послуги з охорони об'єктів Подільського лісового офісу, який діє на території трьох областей: Хмельницької, Чернівецької та Тернопільської.

null
скріншот

За результатами закупівлі, замовник визнав переможцем приватне підприємство “Шериф-Захист” із Києва. ДП запропонувало 42 365 472 гривні за надання послуг, що на декілька тисяч дешевше, аніж пропозиція другого учасника торгів - Управління поліції охорони в Хмельницькій області. Все б нічого, здавалося б, охоронне агентство виграло торги і може спокійно виконувати свої обов’язки.

Учасники Громадської організації “Національна когорта” запідозрили ДП «Ліси України» у нераціональному витрачанні держкоштів. І в результаті невеличкого розслідування, з’ясувалося, що підозри небезпідставні.

Тож, перш за все тендер: щодо технічних вимог , то держпідприємство вимагало чималої підготовки: “Всі охоронники повинні бути забезпечені посвідченнями, форменим одягом відповідної пори року, спеціальними засобами (мінімально: бронежилети, гумові кийки, газові балончики з аерозолями сльозоточивої та дратівної дії), які відповідають чинному законодавству, мобільним зв'язком та персональними супутниковими GPS-трекерами для перегляду інформації стосовно часу та шляхів обходу територій об’єктів охорони охоронниками. Працівники охорони, задіяні для надання послуг, повинні мати не нижче 3-го кваліфікаційного розряду”.

Після таких вимог у коментаях під тендером розгорілася суперечка:

“Ви на війну зібрались? Бронежилет, зброя, GPS тренери. 212 озброєних чоловіків це 3 мотострілецькі роти! Ганебні умови . Лісники це практично правоохоронний орган. Якщо не може себе охороняти то як ліс охороняється?”
“Недоцільне використання коштів за завищеною вартістю під час дефіциту бойового спорядження на війні. Там гинуть люди”.

Крім того, державному підприємству "згадали" всі їхні "гріхи" у закупівлях".

У додатку до договору вказані 53 об'єкти у межах трьох областей: щоденні добові пости, 15-годинні пости в робочі дні та цілодобові у вихідній й святкові. Загалом на всіх постах повинні бути 212 охоронників та обов'язкова їх фізична присутність на об'єктах, ба більше, охоронники повинні бути забезпечені всім необхідним і мати спецзасоби. Вартість однієї години охорони становить 104,97 гривні.
Громадські активісти вирішили навідались у декілька таких постів лісгоспу в Хмельницькому районі і перевірити чи справді є порушення.

Представники громадської організації вирішили навідались у декілька таких постів лісгоспу в Хмельницькому районі і перевірити чи справді є порушення. І, під час першої поїздки громадських активість, у 90% на постах не було охоронців. Ба більше, у самому ж Подільському офісі в робочий час також не було охорони.
Такі результати громадської перевірки змусили активістів продовжити пошуки «істини» і звернутися до Подільського лісового офісу із запитом пояснити підозрілу ситуацію з ймовірними порушеннями.

У відповідь на інформаційний запит від Подільського лісового офісу активісти відповіді не отримали, тож ГО “Національна когорта” вирішили повторно навідались на ті пости, де попереднього разу люди, котрі назвались охоронниками, не змогли ствердно розповісти про свого роботодавця.

Цього разу активісти нанесли візит на один із постів у місто Деражню, де зустріли охоронницю у форменому одязі та з “бейджиком”.

Саме цей “бейджик”, як назвала представниця охоронної фірми своє посвідчення, й викликав найбільше запитань.

Дата видачі посвідчення — 10 листопада 2023 року. Тобто, у день укладення договору про закупівлю послуг з охорони між ДП “Ліси України” та ПП “Шериф-Захист”. Однак, як пояснила охоронниця в присутності поліцейських, яких ми повідомили, зважаючи на ознаки фіктивності посвідчення, офіційно вона працює на приватну фірму лише з січня 2024 року. А до того, з її слів, майже до середини грудня 2023-го працювала охоронницею від лісгоспу.

null
Фото "ХМ-Інсайд"

На запитання поліцейських про те, чи звертала вона увагу на дату видачі посвідчення, хоча працює на посаді із січня цього року, охоронниця відповіла: “Так, я на це звертала увагу, але причин ні в кого не з'ясовувала”.

null
Фото "ХМ-Інсайд"

Що ж виходить? Перебуваючи де-юре на посаді охоронника від державного підприємства, особа де-факто (тобто “заднім” числом) рахується охоронником від приватного підприємства?

Такі ж посвідчення, датовані тим же днем (тобто 10 листопада 2023 року), нам пред'явили і на посту лісового об'єкту у селі Вовковинці Хмельницького району, і на окремих постах в Чернівецькій області. Й історію про роботу охоронниками від держлісгоспу включно по грудень розповіли аналогічну.  

Зі слів охоронників, першу зарплатню від ПП “Шериф-Захист” вони почали отримувати в перших числах лютого 2024 року за роботу в січні. І знову ж таки з їх слів, заробітна плата на одного становила 7500-8000 гривень. Враховуючи вахтовий метод роботи охоронників добу через дві-три, вартість їх послуг з охорони одного об'єкту становить близько 32 000 гривень на місяць.

Якщо цю суму відняти від передбаченої договором місячної вартості послуг на об'єкт  - а це орієнтовно 75 578 гривень, то можна припустити, що решта (приблизно 42 578 гривень) мала б іти, ймовірно, на забезпечення формою, спецзасобами тощо. Недешеве задоволення за рахунок держави (читайте — платників податків), в якій триває війна, чи не так?  

null
скріншот


Згідно із тим же додатком до договору, фізична охорона лише одного об'єкту в місті Деражня чи в селищі Вовковинці може обійтись державі у 922 056,48 гривні на рік.

Отож година охорони добового посту одного лісового об'єкту за договором між ДП “Ліси України” та ПП “Шериф-Захист” фіксовано закладена в 104,97 гривні. І це за аналогічних вимог: наявність форменого одягу, спецзасобів, документу про присвоєння робітничої кваліфікації “охоронник”, проходження відповідної підготовки тощо.

Із власних джерел громадських активістів стало відомо, що замість обумовлених 54 лісових об'єктів  працівники ПП “Шериф-Захист” приступили до охорони 37-ми, і більшості з них - не раніше середини грудня 2023 року. Тож представники ГО звернулись із запитом на інформацію до Подільського лісового офісу.

Активісти поцікавилися чи справді здійснює контроль Подільський лісовий офіс (якщо так, то яким чином) за виконанням умов договору працівниками  ПП Шериф-Захист”.

В лісовому офісі відповіли, що контроль якості надання послуг здійснюється представниками служби безпеки спільно з комісіями від виконавця. А “алгоритм проведення перевірки надання послуг та її періодичність не підлягає розголошенню з міркувань безпеки. Фактична присутність охорони фіксується за допомогою наявних технологічних рішень”.

На запитання, які суми та за послуги охорони скількох об'єктів вже оплачено ПП Шериф-Захист”, в Подільському лісовому офісі так і не надали відповіді. Натомість, наголосили, що послуги охорони передбачено не на всіх вказаних в технічному завданні об'єктах, а лише на тих, де це критично необхідно. Відносно ж інших об’єктів, де немає потреби встановлення фізичної охорони, “відповідно по ініціативі замовника можуть організовуватись альтернативні заходи охорони (наприклад – технічна охорона), які дозволять значно зекономити бюджетні кошти”.

null
Фото "ХМ-Інсайд"

Авжеж, саме про економію й раціональне використання бюджетних грошей під час війни ми й підняли тему. Тоді, якщо охорона надається не на всіх вказаних в технічному завданні об'єктах, а лише на 68%  з них, навіщо було початково усі “розігрувати” на тендері? Чи не зекономило б це одразу суму в понад 13 мільйонів гривень, еквівалентну майже 30-ти таким важливим на фронті дронам.

 

Джерело


Читайте більше на CvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews