Чому в автобусах приватних перевізників Чернівців не встановили валідатори до 1 липня

03.07.2024 17:07   Опубліковано : Іванна Капустянська
Джерело: CvNews

З 1 липня у чернівецьких автобусах, які обслуговують приватні перевізники, мали з’явитися валідатори для безконтактної оплати за проїзд. Втім наразі ще не отримали все обладнання та вирішують питання щодо угод з банком, тому ймовірно валідатори зʼявляться в маршрутках наприкінці липня.

Про це Суспільному повідомив заступник міського голови Чернівців Ігор Крохмаль.

За його словами, системою автоматизованої оплати в місті займається приватна компанія, яка перемогла на конкурсі. Це фірма ТОВ "АЙКЬЮ ДИРЕКТ УКРАЇНА". Підприємство монтуватиме валідатори у транспорті та налагодить систему оплати й обліку пасажирів. За умовами конкурсу, встановлення валідаторів мало відбутись впродовж пʼяти місяців.

"Зараз саме підійшли ці терміни, спілкуємось з оператором про перебіг подій. Нам пояснюють, що є договір на придбання 56 валідаторів у приватних маршрутках. Наразі є ряд процедурних питань, які ще не вирішені, зокрема щодо угод з банком. Але приватні перевізники оплатили ці валідатори, тому вони будуть поставлятись для тестування", — розповідає Крохмаль.

Крохмаль каже, очікують, що до кінця місяця валідатори вже будуть встановлені та проходитимуть тестування.


Перевізниця Павліна Храпчинська має 14 автобусів, які курсують на маршрутах № 9-А, 10, 10-А та 19. Встановити у кожному автобусі по одному валідатору їй вартувало понад 600 тисяч гривень.

У коментарі Суспільному Храпчинська розповіла, що у квітні проплатила половину вартості та наразі очікує, коли на її автобусах встановлять валідатори. Перед тим їх мають тестувати у тролейбусному управлінні.

"Мені здається, що цей місяць-два відіграє роль тільки пільговій категорії пасажирів. Решта не має значення. Перевізник як платив податки, так платить. Нічого в мене особисто не змінюється", — каже вона.

За словами Храпчинської, перевізники будуть купувати контрольні апарати власним коштом, а також найматимуть контролерів.


Встановити валідатори погодились 13 приватних перевізників, про це раніше повідомили у міському департаменті транспорту у відповідь на запит Суспільного. Ще двоє досі не уклали договір на впровадження безготівкової оплати проїзду. Йдеться про підприємців Анатолія Вигнана, який обслуговує автобусні маршрути №14 та №24, а також Ярослава Галана, який відповідає за маршрут №41.

Якщо вони не погодяться встановити валідатори у транспорті, міськрада може розірвати з ними договори.

"Ми або розірвемо угоди й ці маршрути стануть комунальними, або вони куплять і встановлять валідатори. Такі договірні умови [на обслуговування маршруту]", – каже Крохмаль.

Приватні перевізники встановлюють валідатори за власні гроші. Виготовлення та встановлення одного вартує 46 тисяч гривень.

У коментарі Суспільному Ярослав Галан раніше розповів, що встановлювати валідатори на усі три автобуси на своєму маршруті для нього задорого, тому робити цього не планує.

"У мене немає таких грошей. Один валідатор я ще міркував покласти, але мені сказали, що треба три. Без обговорень. Є валідатори по 17 тисяч гривень, а вони хочуть взяти по 42 тисячі", – каже Галан.


Читайте більше на CvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews