Буковинці боргують "Чернівцігазу" майже 66 мільйонів гривень: як підприємство повертає борги

24.03.2024 13:03   Опубліковано : Іванна Капустянська
Джерело: CvNews

Майже 66 мільйонів гривень боргують споживачі підприємству "Чернівцігаз" за розподіл газу. Найбільше – у Чернівцях. Суспільне Чернівці розповідає, як компанія повертає заборгованість та чи може відключати боржників від послуги.

Про це пише "Суспільне".

Понад 80 тисяч буковинців мають борг за розподіл газу – йдеться про послугу, яку вони отримували до кінця лютого. Загальна сума заборгованості становить майже 66 мільйонів гривень, з них 24 мільйони – боржники з Чернівецької громади.

Є споживачі, які боргують від кількох копійок до 30 тисяч гривень, розповів Суспільному комерційний директор підприємства Віталій Рейда.


Торік підприємство звернулося до суду, щоб повернути борги понад 2 тисяч споживачів. Так стягнули 4 мільйони гривень. Першочергово, до суду подають на споживачів, які мають понад три тисячі боргу. Крім цього, людина має сплатити судові витрати – це орієнтовно три тисячі гривень.

"Тобто, замість трьох тисяч боргу, споживач витратить шість тисяч гривень. Тому враховуємо економічну доцільність: щоб не подати до суду за 10 гривень боргу, а людина сплатить ще 3 тисячі. Надсилаємо споживачу досудове попередження із сумою заборгованості – якщо борг не сплачують впродовж 10-20 днів, йдемо до суду", – каже Рейда.


Людина може реструктуризувати борг, тобто розділити його сплату на кілька місяців. Рейда каже, для цього споживач має сплатити половину боргу, іншу половину розтермінувати на період до 6 місяців.


Якщо людина не повертає борг, "Чернівцігаз" може звернутися до компанії "Газмережі", яка з березня відповідає за розподіл газу буковинцям. Тоді споживача можуть відключити від послуги. Водночас першочергово намагаються повертати борги через суд.

"Сьогодні ми не будемо йти до споживача й відключати газ. Ми до таких дій не вдавалися, зокрема, й після скасування мораторію. Думаю, ще місяць-два не будемо. Краще до цього не доводити, бо потім людина ще платить гроші за відключення та підключення – це може вартувати до 4 тисяч гривень, залежно від складності робіт", – каже Рейда.


З березня за розподіл газу буковинцям відповідає обласна філія "Газмережі", бо компанії "Чернівцігаз" призупинили ліцензію. Водночас переплати за послугу не переводять на рахунки нового оператора автоматично – це роблять на банківські рахунки споживачів.

Рейда каже, переплати повертають впродовж кількох днів, однак для цього людина має подати заяву. Так споживачам вже повернули 500 тисяч гривень переплат із загальної суми у майже 7 мільйонів.


Читайте більше на CvNews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews